dimecres, 30 de juliol del 2008

Mal inici de la gestió de la collita del 2008

A l’abril passat des de la Unió de Pagesos del Penedès fèiem públic el nostre malestar per com s’havia gestionat, des dels Consells Reguladors del Cava i de la D.O. Penedès, la collita del 2007, ja que el del Cava havia autoritzat, d’una manera molt fosca, l’augment del rendiment de raïm per hectàrea, en una collita que no tenia aquesta quantitat de raïm i que donava la impressió de que el què es volia era tenir autorització per entrar més raïm a les bodegues que, com que no hi era a les vinyes del Penedès, es compraria a fora; una espècie de “blanqueig” de raïm. I també denunciàvem els acords sobre el raïm negre en el Consell del Penedès, que només beneficiaven als propietaris de terres amb molt capital, o sigui als grans elaboradors.

Doncs bé, aquest any tornem a anar pel mateix camí, encara que guardant millor les formes que l’any passat van quedar arraconades, al prendre’s l’acord un cop començada la verema, cosa que està prohibida. Així el Consell regulador del Cava, en la seva reunió del passat dia 16 de juliol, va acordar, amb l’oposició de la Unió de Pagesos, tornar a elevar excepcionalment el rendiment dels ceps fins a 13.200 quilos (un 10% més del normal) de raïm per hectàrea, en unes varietats que, pel que es preveu, no faran ni la quantitat que estipula el reglament del Consell com a normal, amb el comentari d’algun gran cavista de que encara s’hauria d’augmentar més. És evident que això no es fa per ajudar als pagesos, que no se’n poden aprofitar (excepte els que trafiquin amb “paper”), ni per regular un mercat que disposa de suficient raïm per fer el cava que es posa a la venda. Estem convençuts que es fa per poder comprar raïm a fora de la zona Cava i entrar-lo, un cop “blanquejat” com si s’hagués collit aquí. Això només perjudica als pagesos i ens sembla vergonyós que d’ altres organitzacions agràries no ho denunciïn també.

Una de les maneres d’augmentar la qualitat del vi és disminuint el rendiment de raïm que fa cada cep; aquesta és la fórmula que cal seguir, més quan hi ha excedents de vi, i que hauria de permetre augmentar el preu del raïm i del vi que compren els elaboradors a les cooperatives i a les bodegues particulars. I això els nostres grans elaboradors ho saben de sobra, doncs és el què fan a les altres Denominacions d’ Origen on estan presents. Avui no poden dir que no saben de què va, per que tots estan a Ribera, Rioja, Priorat i d’altres; i totes van pel camí que nosaltres diem i ells allà ho veuen clar. Però això no ho fan aquí per que el Penedès ho consideren casa seva i fan el què sigui per capitalitzar les empreses, saben que ho fan a costa dels pagesos i de la qualitat del vi.

També en aquestes darreres setmanes s’ha reunit el Consell Regulador del vi Penedès i com sempre ens hem hagut de discutir per la presència a la reunió del Director d’ UVIPE, Joan Gil, que no és membre del Consell però al que el President li permet estar-hi per defensar les posicions de la patronal, encara que l’organització en la que està afiliat el President, l’ Associació de Viticultors, feia bandera de que el sr. Gil no havia d’assistir als Consells quan ells no hi tenien representació; ara que ja en tenen els hi sembla bé. Nosaltres volem ser coherents i defensar els principis de la regulació estricte dels rendiments, d’un bon preu pels pagesos, de fer vi de qualitat, i de que els Consells reguladors han de ser paritaris, sempre, tinguem o no algun càrrec als Consells.

JOSEP ESTEVE, Responsable d’ Organització de l’ Alt Penedès d’ Unió de Pagesos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tinc un amic que sempre em diu que l'únic animal que no hi ha al zoo és el pagès. No pot ser que es consideri humàna una espècie que li foten garrotada dia rere dia i any rere any i no es digni ni a aixecar la veu; que quan vol fer un simulacre de protesta (digueu-li tarctorada si voleu) es tapi la cara com si els bandolers fossin ells i no els elaboradors; que li diuen constantment el que ha de fer, com ho ha de fer i al final li acaben dient que s'ho foti on li càpiga.
Tothom te el tracte que es guanya, i el respecte que es mereix.
El meu amic te raó: hauríem de fer una plataforma per reivindicar la dignitat del pagès (al zoològic, es clar)

Ricard ha dit...

Allà on hi ha un junta sempre hi ha algun d'Unió de Pagesos, que hi fot el nas, però després no funciona mai res.
No he pensat que potser no sou prou aptes?