Com és sabut, en els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen hi som els representants dels pagesos i els dels elaboradors per fixar les condicions que han de complir tant el raïm com el vi per que es pugui dir que l’ampolla que arribarà al consumidor té totes les garanties de ser un vi elaborat en un determinada zona i sota uns paràmetres de qualitat que busca el comprador. I tot això fet de manera que es respectin els drets dels pagesos i els dels vinaters i cavistes, de manera que tinguem cadascun la nostra part del benefici. I per que això pugui funcionar cal que les reunions del Consell es facin amb total transparència i garanties de que ningú tindrà un abús de poder i que les persones que es troben representen realment un sector i no tenen altres interessos que defensar el vi d’aquella zona i els beneficis dels que els han escollit.
Aquesta introducció pot semblar que hi sigui de més per òbvia, ja que si tot fos normal és el que hauria de passar. Però resulta que a la pràctica tot això no és tant clar, ja que els grans elaboradors de vins i caves volen jugar a totes les cartes al mateix temps. I així ens trobem que l’empresa Miguel Torres S.A. ha retirat la major part de la seva producció de l’àmbit de la Denominació D’Origen Penedès, per passar a la de Catalunya, deixant-hi només els vins de finca per que la Llei catalana obliga a que estiguin en una D.O. Tot i així, amb tant sols una petita part de la seva producció sota la D.O. Penedès, el president d’aquella empresa continua estant al Consell Regulador, quan a la pràctica ja no sabem quins interessos defensa ni el valor que dona a la nostra D.O.Semblantment també ens trobem que a les reunions del Consell hi assisteix, sense ser-ne membre, el sr. Joan Gil, Director de la patronal UVIPE que presideix el mateix sr. Miquel A. Torres, i que tampoc sabem a quins interessos respon, ja que sovint ha fet callar a altres elaboradors més petits per que defensaven propostes que no avalava UVIPE. Per altra banda, les cooperatives cada cop embotellen més vi i cava i per tant van tenint un paper més gran com elaboradors que arriben directament al mercat. I aquest paper està poc reconegut , especialment al Consell Regulador del Cava.
Aquesta poca representativitat dels elaboradors es tradueix després en que el Consell Regulador, que hauria d’estar en contra de la denominació “Viñedos de España” com han fet la majoria de Consells Reguladors de zones de qualitat de l’Estat, o que hauria de vetllar per que la promoció dels nostres vins que fa l’INCAVI no fes propaganda dels vins de la D.O. Catalunya en detriment dels nostres, faci totalment al revés i des del Consell Regulador del Penedès siguem incapaços de dir a Madrid i a Barcelona el que no volem, per que qui sí que ho volen són els grans elaboradors que controlen UVIPE.
Per tant des de la Unió de Pagesos proposem iniciar un reflexió en la que pagesos i petits i mitjans elaboradors, agrupats en patronals independents o que encara estan dins de les grans, siguem capaços de posar-nos d’acord sobre el futur dels nostres vins, tant els tranquils com els espumosos, a fi de millorar la satisfacció dels nostres consumidors i, alhora, repartir els beneficis de manera que tots plegats puguem continuar l’activitat de conreu de la vinya i de fer bons vins en un Penedès que cada cop estigui més orgullós de ser com és, i no com ara el volen fer ser uns quants mirant solament el seu interès. En definitiva, que els pagesos tinguem com a interlocutors als Consells Reguladors de les D.O. a aquells empresaris que realment creuen en el Penedès i en el Cava i no a gent que utilitza el nom de la nostra terra però que no hi creu.
Martí Ventura, vocal del Consell de la D.O. Penedès, representant a la Unió de Pagesos.
dijous, 22 de maig del 2008
Qui són els nostres interlocutors en els consells reguladors?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
Es un problema de força. Els pagesos sempre estareu condemnats a pagar els plats trencats perquè aneu cada un pel vostre cantó.
La patronal sap el que busca i sap com fer-ho. I vosaltres a les reunions, en comptes de plantar-los cara els hi rieu les gràcies. Necessiteu determinació i força, molta força. Sense la força no hi ha temor, i sense temor us prendran el pèl sempre.
Tant de bo aconseguiu treureu's la por del damunt i els planteu cara. No pot ser que sigueu els únics que pagueu les factures. les vostres i les seves (les dels elaboradors)
Molt bona Mia! Maquiavel no ho hauria fet millor!. Els pagesos necessitem ser forts davant els interessos dels elaboradors, i per això cal organització, discurs i determinació.
Bona Mia! Els pagesos estan massa ocupats vigilant si el veï fa més que hom i ha de pensar que els el.laboradors tene gent únic ai exzclussivamente per pensar com fer més rendible l'empresa mentre que els pagesos sols pensen en que el que s'ha de fer és treballar i que si es pot menjar ja n'ho ha prou. No tenen, ni volen tenir mentalitat d'empresa. I aixó, els el.laboradors van fent bona la dita aquella "divide i vencerás!"
Publica un comentari a l'entrada