dimarts, 29 d’abril del 2008

Respecte institucional

Ja fa molts dies que observo l’espectacle que, per motius diversos, s’està oferint als plens de l’Ajuntament de Vilafranca. La situació em sembla molt decadent; un dia un grup aboca al saló de sessions un grapat de ceps, culpant l’equip de govern que els pagesos tenen mes interés a vendre les terres que no a treballar-les sense benefici a causa del preu que els donen els elaboradors.

Un altre dia uns manifestants, entren a rebentar un ple demanant no se ben bé què.

Un altre dia, una plataforma fa un manifest, el fa discutir i el fa votar als regidors com si fossin ells els qui determinen el funcionament de la voluntat popular.

Un altre dia, el públic assistent al Ple, exhibint pancartes, pressionaven als regidors amb eslògans a favor de la vegueria o queixant-se que el Parlament de Catalunya no els fa cas en el seu intent de condicionar l’agenda política catalana. Tot plegat, sembla surrealista; sembla que res no estigui al seu lloc i que, talment, els que es presten al seu joc, no siguin conscients que més enllà de debilitar als seus rivals, també es debiliten ells i la seva opció política.

Sembla que l’Ajuntament, i més concretament el Ple municipal, hagin estat assenyalats com la diana de tots els moviments, plataformes, comissions i col•letius. S’està entrant en una dinàmica perillosa, ja que si no es respecten les formes ni els procediments, tothom amb qualsevol excusa, ja té el pretext de suplantar, condicionar o modificar la legitimitat que únicament atorga el sufragi universal i secret expresat a les urnes.

Si be és greu que està passant, el mes estrambòtic és que ni qui els ha de parar els peus els diu res, ni els regidors de l’oposició que s’haurien de queixar del “laisser faire laisser passer” del govern s’immuten; més aviat al contrari, els riuen les gràcies, els accepten disciplinadament i servilment les indicacions sobre el sentit del seu vot, i encara els fan de “cheerleaders” dels seus arguments des de la tribuna dels regidors. Tot el consistori jugant el seu joc!!! Viure per veure.
La ciutadania es pregunta: em pot governar i defensar els meus interessos qui s’ha de valer de gent que no ha estat escollida? No és aquest un signe manifest de debilitat? Em governa i defensa els meus interessos qui permet aquestes actituds en els actes polítics més solemnes com és el cas dels plens?

També es pregunta: Si aquestes plataformes volen defensar els seus interessos i/o les seves inquietuds, per què no es presenten a les eleccions en un partit o en una candidatura, on en funció dels vots que tinguin, podran influir amb tota legitimitat en el debat polític i en el debat territorial/organitzatiu?

Cadascú ha d‘actuar de conformitat amb les seves responsabilitats, i per tant, cal que a l’Ajuntament, cadascú des de la seva responsabilitat i representació actuï com cal, i també ha d’exigir que tothom ho faci. Per a això ha estat escollits i han promès servir la seva ciutat. Actuant d’altra manera, únicament aconsegueixen desacreditar les institucions i fer mal a la democràcia.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Respecte institucional ? Espectacle ? És a dir, que aquelles entitats que per diferents motius volen i tenen el dret de fer sentir la seva veu al ple municipal, com així és recull en el reglament del consistori, simplement són uns maleducats i uns pallassos. Em sembla una visió molt simplista i poc desenvolupada.
També penso que aquesta defensa que fas de la democràcia representativa, en la qual els ciutadans sols poden decidir cada 4anys, està esgotada i aquests "espectacles" són una demostració que :
1.-Molta gent vol participar més activament fent política i no fent partidisme i no lligant-se a cap sigle. Perquè ?
2.-La distància entre classe política i la societat és cada vegada més gran. Per tant, o els impliquem en els processos de decisió o cada vegada es farà més gran.
3.-La mala imatge dels polítics no és per casualitat, el respecte, com la confiança no es regala sinó que es guanya.

Què creus que ha de canviar , doncs ?

Otg

Anònim ha dit...

És extrany que no parlis de les promotores o fins i tot de Caixa Penedès, que sense estar escollides per ningú, estan governant molt més que aquells que han estat escollits en sufragi.
Aquests no marquen l'agenda urbanística per exemple ? Aquests no es salten els procediments habituals d'un Ajuntament per aconseguir les seves fites ? Això no es pot considerar falta de respecte a la democràcia ? Aquests participen des de dins, sense fer sorolls però amb molts més resultats ! Te'n deus haver oblidat, oi ?? No veu qui no vol veure, o qui té quelcom a amagar.

Jaume F.

Anònim ha dit...

Al primer anònim (us convido a identificar-vos encara que sigui amb pseudònim o nik),
li pregunto: com creus que ens hem de governar, a crits? Muntant un cristo cada vegada que hi ha una cosa que no t’agrada? I si a la resta de la gent ja li està bé que hem de fer, veure qui crida més?, Realment creia que la democràcia participativa es entrar en un Ple, exhibir pancartes i llençar ceps o el que cadascú li sembli bé?
No se qui ets ni com penses, però has de saber que la democràcia no ens la han regalat, s’ha tingut de guanyar i ha costat molt. Ara tot sembla fàcil, i el què es fàcil perd valor. No us enganyeu, us agradin aquests polítics o no, no hi ha altre forma per governar-nos que la representativa, i aquesta forma de govern te unes normes que exigeixen el respecte. Si voleu respecte, heu de respectar, i òbviament lluitar per canviar el que no us agrada, democràticament, es clar.

A Jaume F, el convido a que em doni un cas en que s’hagin saltat els procediments legals per aconseguir les seves fites. Per altra banda estic d’acord en que els lobbis econòmics (entre ells les caixes) procuren pels seus interessos, però que jo sàpiga no sabotegen els Plens.
Tots els sectors de la societat, òbviament, fan pressió per defensar els seus interessos, tant en el sector econòmic com el sector cultural, el dels serveis socials o els industrials. També la agenda urbanística est+a sotmesa a pressions, però al final, qui te la última paraula a l’hora de la seva aprovació són els polítics reunits en un Plenari i en funció dels suports, s’aprovarà o no. Si no t’agrada el que decideixen, has de demanar comptes als polítics.
Per cert, no tinc res a amagar perquè tampoc tinc res que ensenyar. Aquí només expresso idees amb les quals hi pots estar d’acord o no, però la cosa no va més enllà. T’ho prometo.

Anònim ha dit...

No sé quants plens municipals has seguit, però des de la tardor del 2003 en que es va aprovar que les entitats puguessin intervenir als plens, hi han participat desenes d'entitats que han defensat el seu punt de vista al ple sense crits i tenint veu sol.lictada prèviament: Institut d'Estudis Penedesencs,Col.lectiu de Sords de Vilafranca, Bosc Verd, Unió de Pagesos, Joves per l'Alliberament Homosexual de Vilafranca, Endavant, Plataforma per una Vegueria Pròpia, No fem el Cim, Assemblea Pagesa i un llarg etcètera. Alguns amb pancartes i altres sense, però amb tota la legitimitat que tenen com a entitat de Vilafranca i així ho permet el ROM. Molt poques han estat les vegades que s'ha realitzat algun crit o s'hagi d'haver aturat el ple.
Per tant, criminalitzar a totes les entitats que han participat en un ple municipal, amb pancartes o sense, com a forma de denúnica o d'opinió, tenint en compte les limitacions que les entitats tenen a nivell de comunicació, és bastant trist.
Tampoc estic d'acord que la democràcia representativa sigui la única forma de funcionar, tot i ser la més fàcil, no és la més justa. Temps al temps.

Otg :
(que amb una mica d'esforç es pot llegir com Otger)

Anònim ha dit...

L'autor potser no sap que actualment estem davant una crisi de la democràcia representativa. No vol dir que el sistema s'hagi exhaurit, sinó que s'està complementant.
Els grups d'interès (principalment poders econòmics) però també els moviments socials tenen un lloc al sistema, i el complementen.
Amb tots els respectes, la seva és una visió arcaica en el sentit que redueix el sistema democràtic a anar a votar cada 4 anys, i oblida els cada vegada més institucionalitzats processos de participació ciutadana, però també altres formes de participació política (pressió als plens, participació en moviments socials, i un llarg etcètera).

Anònim ha dit...

Es cert que algunes persones que es repeteixen en diferents entitats, grups, associacions... van a muntar numerets com caixes de morts, pancartes, ceps... són actes poc respetuosos amb la voluntat democràtica del poble de Vilafranca que representa la pluralitat de la representació políitca del consistori. Algus dels repetits es creuen amb més dret democràtic que els que han estat votats. Alguns d'ells, la majoria, s'han presentat a la CUP. Poca democrotates són aquells que sense ser votats pretenen alçar la veu i la mà contra els càrrecs electes. Les entitats repetitives és com a un singlot que al final produeix vomitera.

Anònim ha dit...

Quan l'Otger diu "1.-Molta gent vol participar més activament fent política i no fent partidisme i no lligant-se a cap sigle. Perquè?" Té més cara que estampa. Com pot negar, que hi ha gent que posa en pràctica "numerets" al ple per partidisme. Cal veure només qui són, a Vilafranca ens coneixem bastant encara, recordar a quins grups formen part i combreguen, en quines llistes es van presentar (la majoria)... Jo també prefereixo que qui em representi, m'agradi o no, així estat votat per la ciutadania, no imposat per alguna associació partidista organitzada. Quins collons l'Otger, es pensa que encara fa els pastorets de St Julià?