dimecres, 11 de novembre del 2009

Un consistori florit

De moment la moció de censura contra el PSC ens ha servit als vilafranquins perquè CiU ens decori la Vila – i la vista- amb floretes. Floretes aquí, allà i a la balconada de l’Ajuntament, precisament aquestes han estat un encert posar-les: trenquen la immensa paret de pedra que formen els edificis de l’ajuntament i cal Macià, tot i que, segons han dit, gotegen. En fi, que tot plegat és molt “prety”.

Ara bé, quan vaig veure “nostra senyera” verda, absolutament ecològica que sembla dissenyada pel “Capità Enciam”, davant la “zero-zero”, és dir de l'oficina central de Caixa Penedès, renoi, vaig pensar si que us cobren poc pels descoberts: amb una senyera en tenen prou. En fi.

Cada cop més els arguments de la dreta (CiU) i la CUP, aquesta esquerra esgarrifada -aquests senyors que més que fer política, la pateixen (i per Catalunya, escoltin!)- van quedant en un no res; bé sí: arguments florits amb flors. I això no és el més important. El més important és l’ inactivitat del consistori, aquest passà i passà setmanes amb uns plens anodins, és el que va obrint el següent raonament: No els hagués anat més bé a CiU anar contradient, criticant i presentant alternatives ven muntades a un govern, el del PSC que tenia més d’un forat? Perquè, la precipitació de CiU ens porta a la següent paradoxa: amb la mania de treure de la cadira a Marcel Esteva, han estalviat, al PSC perdre, molt segurament les properes eleccions municipals i ara, mercès a la moció, és el PSC qui, amb tota la raó és pot presentar com víctima d’una moció que vist el que s’ha de veure, tocar i palpar, no ha servit de res per resoldre els problemes municipals dels vilafranquins. La gestió de CiU és un calc de la del PSC. Els pactes “de sarsuela” per arribar a aprovar els pressupostos d’aquest any és la prova més eloqüent de la imperícia del sector de CiU que de totes, totes, volia la moció. Sí, sí, no tots els convergents hi estaven d’acord i molt menys una part important dels seus votants.



Des del 1977, aleshores només CDC, el partit de Pujol a Vilafranca ha tingut un problema estructural, de fons, que els seus líders no han sabut resoldre ni de bon tros: Una part molt important dels votants que fidelment voten CiU a les autonòmiques i a les generals, els hi han negat sistemàticament a les municipals. En les darreres, van ser una llenca d’aquests votants i, sobretot del PSC, els que és quedaren a casa.

El cas més aclaridor va ser en unes eleccions municipals que coincidiren amb unes al Parlament Europeu: més vots de CiU per Europa que per l’ajuntament. Segur que amb aquesta moció i aquest tartamudeig en la gestió –floretes a banda- és guanyaran aquesta part de l’electorat? Podria ser ben bé si els socialistes no aprofiten l’avinentesa, no per fer el ploramiques, sinó per repassar persones i programes; si abandonen traduir sempre i sempre les idees en números i retornen a posar per davant les idees i els números desprès, i no és, al meu entendre un joc de paraules. Han de deixar clar, molt clar el que els diferencia amb la CUP, presentar la Vegueria com el que és: un nova divisió territorial i respondre amb contundència a aquests comediants que, algun d’ells, voldria tornar, amb la Vegaria, a l’economia de subsistència per, d’aquesta manera, servar la identitat penedesenca en el marc i el sí de la identitat catalana, etc. etc. etc.

Si CiU té un problema que no ha resolt des del 1977, els socialistes vilatans fa anys que es pensen que parlant de “farem”, “construirem”, o “teixint programes fills de tranversalitat perduda” és pensen que amb aquest discurs “fan socialisme” i el que ha esdevingut el PSC a la Vila és una marca electoral dibuixada de números i estadístiques, tot i tenir una idea molt clara de ciutat, de comarca i una gestió que ha obtingut la confiança dels vilafranquins durant 30 anys per ser el partit nuclear, quan no ha tingut majoria absoluta. Quan manaven, els socialistes s’han dedicat a rebatre a l’oposició amb números i guardant per a millor ocasió les seves idees... d’esquerres. Fa anys que els fa molta mandra “polititzar” els plens municipals; fa anys que prefereixen contemporitzaran a dir alt i clar el que pensen. La conseqüència a la vista està: els darrers resultats electorals, a més de veure algunes escenes als plens municipals que fan de tot menys riure.

PD: Fonts socialistes m’han explicat que en l’ampliació –de 40.000 €- del pressupost d’enguany en l’àrea de Parcs i Jardins ja en porten gastats, en floretes ornamentals, uns 20.000 €. Segons aquestes mateixes fonts un mòdul de formació ocupacional té un cost que oscil•la entre els 6.000 i el 12.000 €.


Enric Tomàs

7 comentaris:

Ton ha dit...

Senyor Tomás, no entenc ben be que ve a dir, al final no he acabat de comprendre si li agraden o no les flors. Jo pensava que això era un deix de civilització que ens diferencia de la deixadesa a que ens tenia acostumat un consistori de places brutes, carrers trencats i deixalles per tot arreu.
Per altra banda, m’agradaria saber si aquestes mateixes “fonts” socialistes que l’informen sobre la despesa en parcs i jardins l’informen també de les despeses que l’ajuntament actual s’estalvia en àpats, dietes i d’altres cosetes “sense importància” a les que els socialistes estaven acostumats, entre d’altres, els tecs a Casa Joan i Cal Ton com a costum quasi bé diària i ostentosa ... això per tu no te importància.
Pel que fa a les flors, m’estimo més que ens comparin amb els països nòrdics que amb d’altres països en que no és precisament la neteja el que ens poden ensenyar, per molt que el progressisme vilafranquí ens vulgui vendre que el nostre futur és l’acolliment continu de persones que no es volen integrar de cap de les maneres a una societat occidental aconseguida amb el suor i el sacrifici de molts dels nostres predecessors i de nosaltres mateixos, atesa la edat del mateix senyor Tomás.
M’agraden les flors i els carrers i jardins ben cuidats. Pel que fa als mòduls de formació ocupacional, a veure si ets capaç d’explicar clarament com funcionen, qui els imparteix, a qui van dirigits, quin profit se’n treu i qui s’aprofita dels mateixos. Una vegada fetes totes les explicacions cal comparar el control que sobre tot es porta. O és que tampoc hi havia control ?. Les fonts socialistes que t’ho expliquin.

Anònim ha dit...

Excel·lent article Sr. Tomàs.

Anònim 1

Ricard ha dit...

Enric com es nota que ets un poeta! Avui amb les flors et mous com a peix a l’aigua. Quina enveja deuen tenir els convergents i els de la Cup! Ja els agradaria escriure com tu ho fas! Ells que només destil·len odi i ràbia en els seus comunicats. Hahahaa.

El teu estil depurat, aquestes ironies tan bones, uns matisos de mestre, els símils fantàstics, les teves metàfores que no tenen pèrdua, les comparacions magistrals, … vaja tot plegat d’una qualitat moral i lingüística insuperable.
Els teus escrits són per llegir una i altra vegada, sense cansar-te mai, sempre trobes coses noves per aprendre, nous missatges, poesia entre línies, humanitat a vessar, amor al proïsme, ciència pura, … que bé que ho fas punyatero! Ets un crac! Hahahaha.

En fi, que té de dir que no sàpigues! Es nota que els sociates teniu un domini de la llengua superior. Només cal sentir en Montilla! Hahahaha.

Bé, de fet només et responc per felicitar-te i demanar-te que escriguis més sovint. No ens fallis! Som molts els que volem aprendre i esperem els teus articles com el drogoaddicte espera la seva dosi de cavall. Hahahahaha.
Un admirador! Hahahaha ai que em pixo!

Anònim ha dit...

Ricard, ves-te'n a cagar la teva ràbia.

Unknown ha dit...

Gràcies als anònims que m'han felicitat. I al que s'hi pixa..., mira de fes-ho dins la tassa.
ETG

Anònim ha dit...

L'únic que val la pensa d'aquest article és la foto...La resta discurs dogmàtic del PSOE.
Per cert, aquest que firma l'article i que va d'esquerres no és aquell que té uns pisets a la Parellada i viu de les rendes d'especular amb l'habitatge?

Unknown ha dit...

Ondia! aquest que em critica pels pises...lamento no haver costestat abans. efectivament... soc un especulador... de 8 apartaments de La Parellada, xanfrà carrer de Font. ...ara no en tinc cap per llogar, però si em dius el nom et faré un oferteta personalitzada....Apa ETG