divendres, 8 d’agost del 2008

D' on surt el vi pel cava rosat?

Les conseqüències de no fer Cava Penedès

El consum de cava, sortosament, es va incrementant cada any i, darrerament, de forma especial el cava rosat que s’ha posat de moda en determinades ocasions. Ara bé, al Penedès no hem notat aquest creixement de forma significativa, sinó que el raïm per fer el vi base del cava rosat es ven més o menys com sempre. Què és el que està passant? Doncs que tal i com des de la Unió de Pagesos hem denunciat en altres ocasions, cada vegada es va portant més vi base d’altres zones que, si bé legalment estan sota la D.O.Cava, no tenen cap tradició i sols serveix per que els grans elaboradors comprin el vi base a preu més baix.

Concretament a la collita 2005-06, que és quan va començar a entrar vi base per fer cava rosat a Catalunya, en van entrar 431.956 litres, provinents de València; l’any 2006-07 en va entrar ja 1.059.011 litres, provinents bàsicament de l’ Aragó; i en el que va de la collita del 2006 fins al passat abril, van entrar a Catalunya 2.854.486 litres de vi, provinents en la seva pràctica totalitat de l’ Aragó; i veurem què passa quan arribem a completar l’any. Això vol dir que el raïm negre, que tant costa de comercialitzar al Penedès i que algunes varietats s’utilitzen per fer cava rosat, es verema pràcticament tot a fora del Penedès. I així és molt difícil de mantenir unes explotacions, uns paisatges i un estil de comarques com la que tots plegats ens omplim la boca al dir com volem què sigui el Penedès. Ja sabem que no és fàcil trobar ara i aquí les varietats més adients per fer aquest cava, “pinot noir” i “monastrell”, però tampoc hem vist cap moviment ni per reconvertir les vinyes, ni per aplicar la famosa Investigació i Desenvolupament. No semblen massa interessats els grans elaboradors en fer cava amb raïm d’aquí. Caldria que els cavistes establissin contractes de compra de vi amb les cooperatives i així aquestes podrien incentivar el reempaltat als pagesos que tenen vinyes de raïm negre amb poca sortida al mercat. I en tot aquest procés hi podria haver un bon assessorament per part dels responsables d’interpretar el Mapa de Sols de les nostres comarques.

Per tot plegat des de la Unió de Pagesos del Penedès pensem que s’ha d’anar reflexionant sobre la possibilitat de fer Cava Penedès, un procés que no serà d’avui per demà, però que a hores d’ara, i veient com evoluciona el tema del sector en general amb la consolidació de la denominació d’origen Catalunya, sembla la única possibilitat de mantenir les vinyes tal i com les coneixem avui en la seva extensió, de mantenir la nostra professió de pagesos i de mantenir el paisatge que coneixem i del que tant se’n enorgulleixen tots els elaboradors, però que després no fan res per mantenir-lo.

JOSEP JOAN SAUMELL SOLER, Coordinador d’ Unió de Pagesos de l’ Alt Penedès.


Nota: Des de la Unió de Pagesos felicitem a l’acadèmia de Tastavins per l’organització del VIJAZZ que creiem que ha fet el paper necessari de promocionar el nostre vi de qualitat des del propi territori. Amb tot demanaríem al Consell Regulador de la DO Penedès una major implicació, en la que el sector pagès hi tinguéssim un cert paper. El mateix diem amb el CAVATAST i la Setmana del Cava,amb la implicació de la DO CAVA i dels seus membres que representem als pagesos. Només participant tots els sectors podran arrelar de veritat aquestes manifestacions essencials per la promoció del nostre producte.