La organització territorial de Catalunya esta definida per l’ordenament jurídic vigent i, per tant, delimitada per unes premisses que s’han de respectar.
Concretament, Catalunya esta dividida en municipis i províncies (art 137 de la Constitució Espanyola) i en comarques i vegueries (art 83 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya). Tanmateix, la Constitució també estipula (art 140) que qualsevol alteració dels límits provincials, haurà de ser aprovada per les Corts Generals d’Espanya per mitjà d’una Llei Orgànica (que implica una majoria dels 2/3 dels diputats). Aquest és el marc legal on hem de situar el debat de la vegueria.
Per tant, la legislació, ens delimita el procés de revisió o reforma de l’ordenament territorial. La Llei, ens diu fins on podem arribar des de Catalunya amb les institucions pròpiament catalanes i, a partir d’on hem de fer força sobre els nostres representants al Parlament espanyol perquè, si s’escau, es resolguin la situació al Congrés dels Diputats. Només si s’explica d’una forma precisa i plantegem el problema en la seva globalitat, podem encertar en la solució. Ja n’hi ha prou de demagògia, de mitges veritats i de jugar a l’embolica que fa fort, buscant la forma de fer la traveta al rival per guanyar els espais polítics que les urnes han negat, o, de buscar protagonisme polític a través de mètodes assemblearis, sense haver-se refrendat per unes eleccions homologables, sense haver donat opció al ciutadà a pronunciar-s’hi.
Mes enllà de suscitar la qüestió de la representativitat, tinc la percepció de què el tema de la creació de la Vegueria Penedès s’ha plantejat més com a un element de discussió i de desgast a través del qual, determinats elements volen mediatitzar el discurs polític d’algunes ciutats, deixant , mutatis mutandis, plena llibertat a altres municipis, com si allà el tema no fos tant important ni tant transcendental.
Soc partidari de la Vegueria Penedès per unes raons que mes endavant exposaré, però, se’m fa difícil recolzar unes actituds sectàries i oportunistes, que enfilen els canons en direcció al balcó de l’ajuntament amb el propòsit de canviar el govern municipal de Vilafranca com a objectiu principal deixant com a fita secundària la consecució del reconeixement funcional de la vegueria Penedès dins del marc de la organització territorial catalana en vuit demarcacions.
No és de rebut la claudicació dels partits polítics, que moguts per l’afany de fer forat en la debilitat del govern municipal, accepten una comissió paritària on, sis membres dels partits polítics representats a l’Ajuntament de Vilafranca, comparteixen taula amb sis representants de ningú (o d’ells mateixos, o d’interessos inconfessables, o d’interessos descaradament confessables). No es de rebut, no. Quines credencials tenen, mes enllà d‘una plataforma, mes enllà d‘un article d‘opinió o d’un manifest elaborat entre quatre persones de ploma fàcil. Això és representativitat? això és democràtic?
Com a ciutadà em nego a donar credibilitat ni carta de naturalesa a una plataforma que vol i intenta planificar, ordenar, prioritzar i determinar l’acció política per davant dels propis partits politics. Ja ha passat el temps assembleari on un grup determina el sentit dels debats i el contingut dels acords sense passar mai per un procés electoral; s’ha d’acabar el temps del discursos sectaris i manipuladors. Podria afinar més, però aquest article només pretén ser conceptual i no una tesi del comportament polític en els moviments assemblearis.
Per altra banda, també penso que cal ser ponderat en la crítica: més enllà del pecat original de la plataforma, haig de reconèixer que tenen una enorme capacitat de treball, que hi posen molt d’entusiasme i molta energia i que aquest esforç, és un actiu que s’ha d’aprofitar si volem tenir vegueria pròpia. Cal reconduir la situació perquè cadascú des del seu lloc precís hi pugui aportar l’empenta necessària per impulsar-ho, per engegar alguna acció on tots els partits s’hi puguin sentir integrats i on cap element polític es senti estrany ni assetjat per interessos aliens.
Tots els partits amb representació al Penedès s’han manifestat i posicionat en aquesta qüestió. Uns de forma clara, i altres més de forma més equívoca. Cal que el partit socialista enceti un debat, sincer, sense determinismes, sense posicions ni interessos personals, que ens porti a posicionar-nos a favor de la vegueria. El partit ha d’entendre que estar en una vegueria pròpia, no ens allunya de Barcelona; amb vegueria o sense, continuarem estant a cinquanta kilòmetres, continuarem passant per l’Ordal, continuarem estimant Barcelona com a capital de Catalunya i a Tarragona com a ciutat germana. Amb la vegueria, però, guanyarem proximitat amb els que ens governen; no seran personatges anònims i llunyans, sinó que els coneixerem i ens hauran de donar explicacions quan els trobem pel carrer, perquè no son anònims, no som estranys.
Soc dels que penso que els bons polítics son els que interpreten els sentiments dels seus simpatitzants, dels seus votants, i per extensió dels ciutadans. Si en l’actuació d’un partit no s’hi reflexa el pensament i les aspiracions de la societat a la qual vol representar, estem parlant d’una organització allunyada de la realitat, sectària, pròpia de les èpoques del despotisme il•lustrat, on la frase “tot pel poble però sense el poble” adquireix de forma dramàtica tot el seu significat.
No tinc cap dubte de la viabilitat econòmica i funcional de la Vegueria Penedès: tenim territori homogeni, amb senyal d’identitat pròpia i voluntat de pertinença a una comunitat singular. Això es molt important, però encara és més important quan a més, hi ha sentiments que, sense negar la realitat de Barcelona i la seva òrbita d’influència, ens fan sentir propis, ens fa sentir penedesencs. Es una qüestió identitària, una qüestió emocional i, els sentiments, els volem gestionar com més a pop millor; per la mateixa raó que volem ser catalans, volem ser penedesencs. I no es un motiu balder.
dijous, 17 d’abril del 2008
La vuitena Veguería?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
25 comentaris:
Bon article. Ja era hora que algú anomenés pel seu nom aquests il.luminats de la plataforma.
Estic totalment d'acord amb les reflexions inicials que es formulen al voltant de la manca de representativitat dels components de l'autodenominada "plataforma pro vegueria".
Discrepo, però, d'alguns dels arguments que s'exposen a continuació.
Entre d'altres, considero que un partit no es pot fer seus tots els interessos de tota la població. Un partit defensa els seus posicionaments ideològics i els dels seus afiliats i simpatitzants. En tot cas, correspon al govern recollir els interessos de la majoria, ja que governa per a tots.
Ara bé, quins són els interessos de la majoria de la població, pel que fa a la vegueria, quan aquesta mai ha estat motiu de consulta democràtica?
Bones.
Aquest article exposa el que la PVP ja ha documentat, que són els entrebancs jurídic-legal que tenen les Vegueries, amb la modificació legal dels límits provincials. Crec que amb voluntat política, i sense por al PP, aquestes fronteres provincials es poden modificar a Madrid.
Jo no sóc cap expert en política vilafranquina (de fet sóc de Llorenç del Penedès), però el que comenta l’autor que des de la Plataforma s’intenta enderrocar el Consistori municipal, agrairia que ho detallés i exemplifiqués amb supòsits clarificadors i tangibles, ja que sóc membre de la Plataforma i en cap cas considero que les nostres accions s’adeqüin a aquestes afirmacions més aviat infundades.
Per altra banda, comenta que no dóna credibilitat a la Plataforma, i en canvi creu que haurien de ser els partits polítics els que haurien de liderar les demandes del territori. Vostè ha vist què estan planificant els partits polítics al Penedès? Que li expliqui el cofundador del blog el Pau Batlle. Si els partits polítics no donen solucions pel Penedès, la Plataforma té dret a reclamar el que creu just pel territori, ja que hem vist que els partits, especialment el PSC, no tenen cap mena de sensibilitat per la nostra veu. I aquesta veu, al contrari del esmenta, és democràtica i representativa d'un suport social molt ampli.
El segon anònim comenta que la Plataforma no té suport democràtic. La consulta democràtica la tens en els suports que l'avalen: 61 Ajuntaments, els 4Consells Comarcals, dotze-mil signatures, centenars d’entitats culturals i socials... Clar, que l'últim anònim, segurament està plantejant que cada Ajuntament penedesenc convoqui consultes populars municipals d'adhesió o no a la Vegueria. Qui el pagarà aquest cost? Qui organitza tal moguda política, mentre la consulta popular és una eina en desús al món local? Això fa riure.
Bé, finalment em sembla que és inqüestionable el suport que la Plataforma ha assolit, i si algú vol afegir-s'hi pot aportar les seves opcions i arguments obertament si creu que són millors, però amb respecte, ja que el "primer anònim" no té cap dret a anomenar-me il•luminat.
Lamento fer riure. Quan dic que la PVP no té representativitat democràtica estic afirmant que els ciutadans no hem pogut manifestar la nostra opinió.
Vostè argumenta que la PVP ha recollit dotze mil signatures. Això com ho hem d'interpretar? Vol dir que la resta de la població de les comarques implicades diu que no? En aquest cas, la majoria seria el no a la VP. Les considerem abstencions? En aquest darrer cas, voldria dir que la majoria de la gent de les nostres contrades no té la VP com a un objectiu a assolir.
Amb tots els respectes, la representativitat democràtica de les institucions no s'assoleix amb mesures de pressió als plens (p.e. Vilafranca), enarborant pancartes i lluint vistoses samarretes.
Ben segur que vostè obra de bona fe, tinc els meus dubtes respecte a aquells que veuen en la PVP un possible "ciment" que uneixi allò que les urnes els hi han negat.
Estic totalment d'acord en qüestionar la representativitat que la PVP imposa i enarbola, també dubto que de l'objectiu final de la PVP donat que només fan accions de cara la els mitjans de comunicació (fer-se la foto), en un sol escenari (Vilafranca)i per fer front comú contra el PSC. Aquesta unitat d'acció contra el PSC, únic eix conductor de la PVP, desvirtua els objectius reals i inqüestionables és defensar la Vegueria Penedès. Com a Vilafranquí estaria d'acord en què la capital de la futura Vegueria fos Vilanova. En aquest sentit no sé què en pensa la PVP.
Mira que n'ets de carallot, vilafranquí sociata. La PVP és la plataforma que ens uneix a tots els partits per fotre-us fora de Vilafranca. Marcel, ves a Hospitalet ara que el Corbacho ha marxat! Sóc Veguer, Sóc dolent, m'agrada fotre als sociates de l'ajuntament.
Hola.
Una Plataforma no és un partit polític, que necessita dels vots de la gent com l'aire que respira. Una Plataforma com la nostra necessita de suports, tant ciutadans, com polítics. I això és el que s'està fent des de la PVP, a diferència dels partits, que per molt que s'esforcin, la societat cada vegada els té menys en compte, i hi ha un distanciament. La representativitat surt d'aquest suport institucional, que ja he enumerat a l'anterior missatge. Si vosaltres no li doneu credibilitat és el vostre problema.
No obstant, veient que la majoria dels que parlen són afins al Socialistes, i esteu tan preocupats per la representativitat, llavors us proposo que li digueu al vostre alcalde de convocar solemnement una consulta popular (també dita consulta ciutadana, article 71 LRBRL) al vostre respectiu municipi. Aquesta és l'única fórmula que us toca per sortir de dubtes en si els penedesencs volem o no la Vegueria. Fora d'això, la feina de la PVP és inqüestionable.
El demés és fer volar coloms, com demanar una capitalitat concreta, i jugar a la política dels fets consumats (aprovant un Pla parcial Metropolità com ha fet l'omnipotent senyor Nadal). Aneu esperant que us ho facin tot des de Barcelona, i us ho donguin tot mastegadet, que veureu com queda el Penedès...
Ah, i l'argument que diu que des de la PVP es pretén guanyar el que no s'ha guanyat a les urnes crec que és insostenible. I llavors tots els membres de la PVP que no som de Vilafranca, expliqueu-me quin cullons d'interès tenim en fotre fora el Marcel Esteve, perquè jo no ho sé. Si que esteu humoristes els Socialistes últimament, perquè això també em fa riure.
Com a penedesenc m'interessa que Vilafranca vagi bé, amb Marcel o sense. Però també m'interessa que l'Ajuntament compleixi amb el que s'ha compromès amb l'objectiu d'assolir la Vegueria, simplement això.
M'agradaria saber si el sr de les LLePaDeS, que és de Llorenç ha comprovat si el seu municipi ha complert tots els acors de ple relatius a la Vegueria Penedès (donar subvenció, col.locar rètols a les entrades del poble, pancarta al balcó de l'ajuntament, incorporar el logo de la vegueria a la papareria institucional, etc, etc). si no és així, faci-ho i deixi de tocar el pebrots a Vilafranca.
Nomes per fotra fora de l'ajuntament de vila aquests sociates espanyolistes m'apunto on calgui.
Si no ho sap, la PVP té seu a Vilafranca. Però vostè no deu estar massa posat amb associacionisme, doncs bé, li explicaré. Una entitat o associació demana subvencions a l'Ajuntament que correspon a la seva jurisdicció, o terme municipal, i en aquest cas la PVP pertany al terme municipal de Vilafranca. D'altra banda, si no ho sap, Vilafranca és la capital de l'Alt Penedès i per qüestió d'economia de mitjans és més normal de constituir una comissió paritària allà, i a Vilanova, que no pas al meu poblet, Llorenç, que no té cap mena d'incidència política. Per altra banda, deixi'm dir que l'està cagant una miqueta, perquè Llorenç del Penedès (igualment com tants d'altres pobles de la Vegueria) té penjada la pencarta a l'Ajuntament, està posant el logo de la PVP a totes les circulars, i ha col·locat rètols a totes les entrades del poble.
Abans de parlar, t'informes, que ja conec uns quants Socialistes que parleu de forma infundada, sense saber de què parleu.
Salut i prou demagògia.
Sr. Llepades, me n'alegro que el seu municipi sigui tan complidor amb la vegueria. Sobre la subvenció, ja està bé que els 40.0000 habitants de Vilafranca acabi pagant una campanya que afecta 300 o 400.000 persones. Ja està bé de ser cornut i pagar el beure. Si vostè ho troba lògic, esta clar que la seva lògica està a anys llum del sentit comú.
Anònim, et creus que vas alguna part amb aquest discurs? Quina confrontació busques?
Deixa de buscar merder allà on no n'hi ha, i de posar llenya per atiar el foc.
Agraeixo l’escrit de l’anònim de Llorenç perquè planteja nous punts de vista en el debat (caldrà resoldre això dels anònims). Aporta elements positius, però no coincideixo plenament amb ell.
Manifesta que amb voluntat política i sense por al PP, les fronteres provincials es poden modificar a Madrid. Bé, jo no li trauré la il•lusió, però ho veig complicat. Aquest canvi, implica una modificació en la elecció dels senadors atès que la circumscripció electoral serà la vegueria, i per aquest motiu, caldria assignar tres senadors més a Catalunya. Manifesta que la plataforma no pretén enderrocar el govern. No es que no ho pretengui, és que no pot. El que si que pot fer i no desaprofita cap ocasió per fer-ho, és debilitar-lo i assetjar-lo en combinació/conspiració amb alguns grups de l’oposició. De mostres en pot trobar tantes com vulgui; fins i tot d’esperpèntiques. Tot, amb la finalitat de crear una situació insostenible que faci possible una nova majoria.
També em qüestiona la meva opinió sobre les plataformes. Particularment, penso que son bones, necessàries i a més han de servir per remoure la consciència dels polítics, però en cap cas, poden substituir-los ni qüestionar la seva legitimitat.
Finalment, em retreu dotze mil signatures que avalen la vegueria Penedès. Aquesta quantitat, tot i ser molt considerable, no legitimen a ningú per a rés; perquè si vol, podem entrar en un ball de números: aquesta quantitat sobre la totalitat de la població del Penedès (315.652 habitants sense comptar l’Anoia) representa únicament el 4 % del total. No calen mes comentaris.
De totes maneres, reitero que la iniciativa de la vegueria és bona i el que cal, es estar per la feina, fer possible la vegueria, i no buscar segones oportunitats aprofitant-se de la bona fe de la gent i distorsionant els sentiments dels penedesencs.
Hola.
Gràcies per la seva resposta. Si em permet, denoto un to més respectuós que la resta d'intervencions, cosa que agraeixo.
Jo no sóc anònim, sóc el Josep Guillén, de Llorenç del Penedès, i estudio Ciències Polítiques, fet que m'ha portat a interessar-me per qüestions com l'organització territorial del país.
Discrepo de vostè en el fet que crec que no caldria haver d'afegir senadors. Si parléssim de modificar els límits entre la província de BCN i la de TGN, en dues opcions possibles:
1) Incloent l'Alt Penedès, el Garraf i l'Anoia a la província de TGN
2) Incloent-hi el Baix Penedès a la província de BCN.
Així encabiríem les comarques del Penedès en una sola província, que és la mecànica territorial que exigeix la Constitució, amb l'obligatorietat de les províncies.
No obstant, des de certs partits metropolitans (PSC i ICV), aquesta proposta que plantejo pot no interessar per la pèrdua de poder en la circumscripció electoral, fet que podria ser fruit de polèmica, però la política també és l'art de poder confrontar idees, oi?
Jo, pel que fa a lo de l'Ajuntament de Vilafranca no en parlaré més perquè no en tinc massa més informació. Des dels membres de la Plataforma hi ha molta humilitat, constància i saber fer, i els únics interessos polítics que jo veig són els d'assolir una Vegueria al Penedès. Els interessos que barregeu jo no els contemplo, i si ningú de la PVP ha intervingut en aquest fòrum és perquè es deu considerar que aquest debat no va enlloc, i no es fonamenta en fets verídics.
Evidentment, si el PSC altpenedesenc no mou fitxa en favor de la Vegueria mentre des del començament s'hi han mostrat partidaris a favor, aquí hi ha quelcom que grinyola, i la pressió de la PVP va cap a aquests comportaments i actituds ambigus, és ben normal.
Vinga, salut!.
Per cert, la circumscripció electoral del Senat en principi no serà la Vegueria. La LOREG estableix que són només les províncies els ens que representen la circumscripció electoral.
Si acaben sent les Vegueries les circumscripcions del Senat la pèrdua de representació del territori seria major que la que hi ha ara amb les províncies, ja que la circumscripció és més petita. Realment el Senat hauria de ser la cambra de representació de la Comunitat Autònoma, i no de les Vegueries ni províncies (Ex: Bundesrat).
Per tant, en aquest sentit, el nombre de senadors a Catalunya no es veu modificat per la implantació de les Vegueries.
Enric Tomàs Guix. Per a mi l’article d’en Josep Masachs, en l’àmbit “vegué” ha esdevingut un article d’aquells que se’n diuen “de referència”. El primer lloc, està molt ven escrit; en segon més que un full de ruta és una mapa orientador, diàfan. I, tercer, és assertiu: posa a cada institució al seu lloc: els partits, al Consistori vilatà i a aquest “lobby” que ha engegat aquesta reivindicació. Si podrà està a favor o encontra de la Vegueria, però menystenir el contingut ideològic d’aquest article em sembla difícil.
Renoi, qüestionar la representativitat de la Plataforma, dir que no son representants de ningú (o d’ells mateixos, o d’interessos inconfessables, o d’interessos descaradament confessables) i acusar-los d’actituds sectàries i oportunistes, de discursos sectaris i manipuladors, amb el propòsit de canviar el govern municipal de Vilafranca...
Quin mal us han fet? Teniu alguna prova que avalin aquestes acusacions?
Si els partits fessin la seva feina no existirien les plataformes.
Més respecte per la feina feta i per la generositat d’uns penedesencs, que treballen per uns canvis que ens poden afavorir a tos i a totes.
El que cal ara es sumar esforços, posar-se a treballar.
Us heu plantejat col·laborar amb la gent de la plataforma?
Seria la manera més fàcil de comprovar que son gent normal... i de fer el debat més plural i participatiu.
El Sr. Simon ens podrà aclarir com és que només "apreten" l'ajuntament de Vilafranca a l'hora de complir els acords relatius a la vegueria i en canvi no a d'altres ajuntaments grans del territori com Vilanova, Sitges, Igualada, Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní, El Vendrell, Calafell. M'agradaria saber la seva resposta. És perquè Vilafranca s'ha de convertir en la capital de la Vegueria? És que si no, no s'explica...
Al senyor Anònim li preocupa la sensació de què l'Ajuntament de Vilafranca és l'únic que fa per la Vegueria.
És curiós que es queixi d'això, quan tampoc ells han fet el deures que la majoria de regidors varen aprovar. Cap de les 4 capitals de comarca els ha fet. Sigui perquè els que governen en realitat en són contraris o perquè existeix el PxC.
El que passa és que el PSC mana a Vilafranca amb minoria (8 del govern i 13 de l'oposició). I perden les votacions. Però de fer la feina, tan poca com poden, i de queixar-se tant com saben.
Contestat el sr. Anònim, seria bo que tingués també nom i cognoms com els altres mortals en lloc de dedicar-se a sembrar la discòrdia tant com pot.
El Sr. Sogas no ha contestat les meves preguntes. Que jo sàpiga no hi ha cap capital de comarca ni ciutat important del Penedès on hi hagi un partit amb majoria absoluta, i els dela PVP no hi aneu a cop de moció a cada ple. Que se us veu el llautó d'una hora lluny.
Per cert, són un anònim dels més del 95% d'habitants d'aquest territori que No han signat a favor de la vegueria. Ho pot respectar això? o la seva tàctica és anar contra el que no pensa com vostès i menysprear-lo?
Al pa, pa, i al vi, vi.
ANÒNIM: escrit d'autor desconegut que conté paraules o frases de caràcter ofensiu o amenaçador. El millor que podem fer es ignorar als anònims. Un poble adult no té anònims, potser per això ens queda molta feina per fer. Com ja hem repetit sovint, una comunitat una comunitat s'hauria de regir pel principi de subsidietat: que no es faci més amunt allò que es pugui fer més avall.
Vaja, el Sr Simón respira i ara resulta que es fa l'ofès quan algú pensa diferent de la seva veritat absoluta i diu les coses pel seu nom. Som molts els que com el JM Masachs podem estar d'acord amb una vegueria per al Penedès però no combreguem amb aquests particulars "mètodes" de coacció de la PVP. Ja ho diuen "les veritats ofenen"...
En non del 95% dels habitants que no han signat a favor de la Vegueria Penedès, i per tant favorables ha continuar esta dins la Vegueria de Barcelona, proclamo d'una vegada:
A la merda el Penedès, el Penedesencs i tota la colla d'insolidaris.
Visca la república metropolitana. A on guanya únicament el PSC, l'únic partit que ho fa tot molt bé. Visca Barcelona. Visca Catalunya Metropolitana.
Bé, si es continua deixant opinar aquests personatges s'haurà de canviar el nom del blog, que conté la paraula "DEBAT", ja que aquest es fa sota una premisa bàsica que és el RESPECTE (va pel senyor Anònim). On queda el coratge i la valentia de la gent d'esquerres quan no mostreu la vostra identitat? A part, vostè és d'esquerres quan es proclama el representant del 95% dels penedesencs? De debò creu que els que no han signat el manifest estan en contra de la nostra causa?
Li recordo que 61 AJUNTAMENTS de la Vegueria Penedès (representen el 89% de la població) s'han adherit a la causa. És que vostès no li donen importància a un govern local escollit democràticament pels veïns del poble?
Li recordo que és impossible fer un REFERÈNDUM a les comarques penedesenques. Si vostè creu que ho pot fer, l'emplaço a que comenci a moure fils; la PVP ja ha assolit l'adhesió de la majoria de municipis i Consells Comarcals dins les seves possibilitats.
Salut i respecte.
Publica un comentari a l'entrada