dissabte, 26 d’abril del 2008

La gestió de la collita de 2007: una nova presa de pèl

Junt amb els responsables del sector del vi de la Unió de Pagesos del Penedès hem fet una valoració global de com els Consells Reguladors, tant del vi com del cava, han gestionat la collita del raïm de l’any passat, per tal de treure’n conseqüències de cara la propera collita, tot donant la informació per que el conjunt de la pagesia, dels petits elaboradors i de l’opinió pública en pugui treure també les seves conclusions.
Per una banda s’ha analitzat com a molt negatiu que el Consell Regulador del Cava, en una reunió estranya convocada el dia 28 d’agost, un cop la collita havia començat i ja no es poden modificar les normes i sense la presència del seu president, aprovés, amb l’opinió en contra de la Unió de Pagesos, augmentar el rendiment de raïm per hectàrea, és a dir, que en un any en el que va ploure poc i es van donar, en general, uns rendiments baixos dels ceps, s’augmentés els quilos de raïm que es podien declarar als cellers per cada hectàrea de vinya.. Un cop vist com ha anat tota la collita s’arriba a la conclusió, a menys que es donin més explicacions, de que o bé es tractava de legalitzar algun cas particular o bé va ser una porta oberta a entrar raïm no autoritzat com si fos collit en les vinyes del territori.

Per altra banda també s’ha vist com un pas enrere que el Consell Regulador de la Denominació d’origen Penedès aprovés en la seva darrera reunió, seguint la decisió dels elaboradors agrupats a UVIPE, amb el suport de l’ Associació de Viticultors i amb l’opinió en contra de la Unió de Pagesos coincident amb la dels vocals tècnics, una contradicció que tant sols afavoreix a les grans empreses que inverteixen en noves plantacions. Així es va aprovar que no es qualifiqués com a vi negre de la D.O. Penedès el sorgit de les vinyes que tenen menys de cinc anys, ja que hi ha excedent de vi; però per altra banda es continuava donant llum verda a la inscripció de noves vinyes a la D.O. Penedès, amb el que aquestes grans empreses que estan invertint en noves plantacions i que poden esperar treure’n un rendiment a mig termini, podran fer-ho, mentre que els pagesos que no poden esperar un seguit d’anys sense treure un rendiment econòmic acceptable hauran de vendre com a vi de taula allò que cullen, amb la dificultat que tindran per aguantar i no vendre la terra.



Amb aquestes decisions que considerem inacceptables i que suposen una presa de pel als pagesos, es trenca a més una pràctica que s’havia portat en els darrers anys al Consell Regulador de la DO Penedès, que era la de prendre les decisions per consens i no anar a votacions a fi de preservar els acords del sector, i ara veiem com UVIPE, a la que ha trobat aliats en un grup sindical, fa valer la majoria (UVIPE/Associació de Viticultors) per imposar les seves condicions. És per aquestes actituds que lamentem que, un cop més, la patronal UVIPE s’apropiï de la representació del sector i organitzi actes de presentació del vi del Penedès de bracet del Consell Regulador, com si en el Consell només hi fossin ells. Creiem que ja es hora de que tothom es posi al seu lloc i de que qui promocioni el nostre vi sigui el Consell Regulador i que si ha d’anar acompanyat d’ algú ho ha de ser tant dels elaboradors com dels viticultors.

Unió de Pagesos seguirà defensant tots els viticultors del Penedès, treballarà pel prestigi del nostre vi i cava i denunciarà les maniobres dels grans elaboradors que també controlen UVIPE, tant quan imposen, amb l’ajut de tercers, els seus criteris als diferents Consells Reguladors com quan s’arroguen una representativitat que no tenen.

Josep Esteve, Coordinador comarcal d’ Unió de Pagesos.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, I perquè no es planten els pagesos? Perquè no és possible dir prou! Aquest any ni un Kilo de raïm!Siguem clars, els pagesos no hi tenen cap interés real, des del moment en que el 95% -per ser generosos,- treballa la terra a temps parcial i té altres sous, ha fet que el sector sigui feble per si mateix i els seus representants ho són perquè la gestió s'ha complicat tant que els pagesos no poden ni tenen temps de duur a terme totes les tasques de paperasa que els pertoca (o sino recordeu com s'ha complicat el tema de contractació de personal per la verema i per les altres tasques). És una qüestió d'oportunitat: un sector feble, una gestió més complicada (Traçabilitat, paperassa legal per totes bandes...).. al final qui hi guanya són els grans el.laboradors i les centrals sindicals que deixen de ser-ho per esdevenir gestories, senzillament.