dimecres, 25 de març del 2009

La política de la no política

El divendres passat, es va celebrar el Ple d’investidura del nou Alcalde de Vilafranca. Va ser un Ple extraordinari convocat per a donar sortida a un situació gens ordinària en la que es veu immersa la ciutat des de fa dos anys.


Els resultats electorals, certament, van ser un desastre per a Vilafranca. La composició del consistori municipal, va deixar la formació de les majories en mans de gent que no te cap interès en el funcionament normal de la ciutat, i no tant sols això, sinó que el seu màxim interès i la seva raó de ser, és posar-lo en tensió fins a fer evidents les contradiccions del propi sistema polític. La governabilitat de la ciutat, ha quedat en mans de gent que s’empara en la legalitat quan li va bé i rebutja el sistema quan no li interessa; per segons què, miren cap un altre costat tot xiulant per despistar, i al contrari, quan els convé, agafen una lent d’augment per enfocar el problema donant-li la màxima projecció.

Estem immersos en una situació complexa que cal desgranar, per entendre de què va tot plegat i perquè, si la observem en la seva globalitat, ens pugem fer capaços de la magnitud del problema. En primer lloc ens trobem amb una Convergència que, des del primer dia, no accepta els resultats electorals i es dedica a trencar la convivència política amb la intenció de plantejar una moció de censura tant aviat com els suports li permetin. I no m’ho invento: ho va reconèixer el mateix Regull en la entrevista a El Punt reproduïda a la pròpia web de CiU de Vilafranca “El 2007[amb les eleccions], no ens en vam sortir. [A continuació, nega els resultats electorals] Crec que veient els resultats els socialistes haurien d'haver renunciat, perquè hi havia molts punts en comú entre la resta de forces i segurament hauríem pogut evitar situacions que ara lamentem.” Es a dir, que des de l’inici de la legislatura s’ha dedicat a negar la legitimitat del govern municipal adduint que no té suports suficients, quan ell contràriament, pretén estar-ne quan a hores d’ara encara no els ha aconseguit. Com es pot postular per ser l’alternativa si té menys suports que el PSC?.

Ja des de l’endemà de saber el resultat electoral, des de Convergència, es van iniciar les activitats conspiratives amb els grups que preveien més proclius a fer-los costat. En comptes d’acceptar la derrota, es van dedicar des del primer moment a negar la legitimitat als guanyadors, quan ells en cap cas, disposaven d’una majoria alternativa. No els importava Vilafranca, ni la governabilitat, ni el benestar dels ciutadans. Igual que ara, no els importa la ciutat ni la crisi amb els efectes devastadors sobre els ciutadans que la pateixen, ni la governabilitat necessària per encarar-la. Únicament els importava i els importa fer fora del govern als socialistes. Aquest era l’objectiu, i qualsevol eina, instrument o mitjà era i és útil si servia o serveix per la consecució d’aquesta fita.

També cal reconèixer que en moltes ocasions l’equip de govern els hi ha posat fàcil i han tingut actuacions que podrien ser motiu de retret per part dels grups opositors, i que, la poca habilitat de gestionar aquest escenari de crisi política (acostumats a treballar en contextes de majories còmodes), ha fet que acabessin aïllats i orfes de cap suport alternatiu.



Els opositors, han estat hàbils teixint una teranyina en la que poc a poc s’hi ha anat enredant el govern municipal; han aconseguit bombardejar l’activitat política del govern des de tots els angles amb la cooperació necessària de la CUP, que com aliat estratègic, els hi ha fet la feina per l’esquerra, i ells, s’han encarregat d’atacar per la dreta. ERC, també ha participat en l’assetjament, però la seva debilitat política els ha portat a ser uns espectadors d’excepció de tot el procés.

Els que lideren tot aquest encerclament al govern municipal, des de l’endemà mateix de les eleccions, son el sector Regull de la convergència vilafranquina, el sector de la CUP més procliu al pacte amb CIU i, un sector d’Esquerra. Amb aquesta determinació, han dirigit el debat polític vilafranquí dia darrera dia. I el govern, sense donar-se’n compte ha anat picant en tots els paranys que li han plantat. Tota aquesta estratègia ha estat i està ben calculada i emmarcada, dins d’un procés que ha d’acabar al dia de la presentació de la moció.

Un dels que està en el nucli dur d’aquesta operació m’ho va confessar al cap de poc temps de les eleccions: “l’objectiu, és que els socialistes estiguin com a màxim dos anys, i a les properes eleccions ja en tornarem a parlar”. I totes les converses que he mantingut amb diverses persones del “pinyol conspiratiu” m’han donat a entendre que aquesta estratègia existeix i ha estat una constant en aquests dos anys. Per tant ja podem parlar d’estratègia i planificació.

Malgrat negar-ho, la CUP, que es diu d’esquerra i que, es queixa de que el PSC no fa polítiques d’esquerra, ha establert un pacte amb CIU, que no te cap intenció de fer cap política d’esquerra. Aquest pacte existeix, “El programa l'hem elaborat conjuntament. I jo li puc donar la meva garantia personal que tot el que depengui de la feina tirarà endavant.” i te un recorregut que va més enllà dels dos anys que queden de legislatura; és molt més estable del que pot semblar d’entrada. Jo ja ho sabia, perquè Vilafranca és petita i les notícies corren, però el Pere Regull també m’ho confirma amb aquestes declaracions al Punt: “El programa l'hem elaborat conjuntament (...) El que és clar és que el programa que hem redactat no és per governar només dos anys, és un programa a llarg termini, però és una base que serveix per arrancar bé.” Per tant, també podem parlar d’acord programàtic o de coalició CIU-CUP.

Mentrestant, Esquerra, que encara està purgant tot el procés de relleu de l’antiga direcció per l’actual, es veu atrapada per una dinàmica que en cap cas li és favorable: La opció de canviar d’alcalde per posar-hi el candidat d’un partit rival que, acte seguit els hi plantejarà una OPA hostil per quedar-se amb tot el seu espai polític, és dolenta. Si a més s’hi afegeix que tampoc poden participar en el govern i per tant no podran fer visible el seu projecte polític, a més de dolenta, la operació és desastrosa. L’alternativa més raonable, es la de no participar en aventures on tothom hi guanya menys ells.

La CUP, en aquesta trama conspitariva és la perfecta aliada de CIU; com en el seu moment ho va ser l’Anguita de l’Aznar en fer la pinça al govern de Felipe González, que al final va desembocar en els vuit anys del govern ultraconservador del PP.

Per resumir, podem afirmar que, malgrat el que puguin dir per amagar-se les vergonyes els uns als altres, existeix un pacte estratègic perfectament planificat, que d’acord amb un programa pactat entre la CUP, Convergència i un sector de Esquerra, que més enllà de la ideologia, busca la substitució simple dels socialistes pels convergents, amb la intenció de ocupar l’alcaldia almenys fins el 2015.

17 comentaris:

Pitus ha dit...

Poca feina senyor!

Ja és prou pobre tot l'argumentari, sostingut en rumorologia diversa, i zero en fets i proves, que tirant de la teoria de la pinça de l'Anguita (el darrer gran polític d'esquerres de l'Estat) es queda, no en article, sinó en comentari de perruqueria.

Josep Maria Masachs ha dit...

En primer lloc, vull felicitar al Regull per haver aconseguit els suports per tirar endavant la moció. Som rivals polítics, no personals, i per tant cal felicitar-lo per la constància i la paciència que ha demostrat per anar eliminant els obstacles, un darrera l’altre fins quedar-li el camí net.
Pitus, les declaracions del Regull no son cap rumor; les va fer ell tot solet, sense cap mena de pressió i sense intermediaris. Per tant els fets són els que són, encara que de vegades ens agradaria que fossin d’una altra manera. També voldria dir-te que el meu temps lliure l’utilitzo com en dóna la gana i ni tu ni ningú que s’assembli amb tu te cap autoritat per qüestionar-me en què el gasto. Igualment, vull dir-te que, quan afirmes que l’Anguita és el millor polític d’esquerres, és desconèixer la pròpia història, no haver llegit o tenir mala llet contra l’esquerra. Et podria dir el perquè però no en tinc ganes de gastar mes temps en contestar-te des de l’anonimat. Si vols ens veiem, t’ho explico i veuràs que no parlo per parlar. Igual et dic per la resta de l’escrit que consideres una xafarderia. Si vols et dono pèls i senyals perquè vegis que no hi ha res que sigui un comentari de cafeteria. Això si, vull saber amb qui parlo, veure-li la cara.

Anònim ha dit...

Masachs, això aplica't-ho a tu mateix, que tots sabem com amb determinat pseudònim escrius a molts forums...

JM Masachs ha dit...

Hola desconegut. No entenc el què m'estàs dient. Què és el que m'haig d'aplicar: el parlar amb desconeguts o el no parlar-hi ?. No acabo d'entendre perquè em dius això. De tota manera, per si no tens clara la diferència entre un anònim i un pseudònim, te’n faré una sinopsi. Un pseudònim pertany a una persona identificada i identificable, un anònim (com en el teu cas), no es pot identificar amb cap persona. Un pseudònim pot defensar idees i posicions polítiques i debatre el què calgui. Un anònim no; per la senzilla raó de que al no estar identificat no li pots dirigir cap rèplica, per tant qualsevol comentari llençat des de l’anonimat, d'entrada està desacreditat des de l’orígen, perquè no està en disposició de defensar-lo.

Anònim ha dit...

Vilafranca tornarà a tenir govern de dretes. Des del franquisme, Vilafranca ha estat governada per l'esquerra. La dreta torna gràcies a ERC i la CUP.
FORA LES FORCES D'OCUPACIÓ!!!
Fora les forces d'- Oh!- CUP - ah! - CiU!!! ERCs!!!!

Anònim ha dit...

Bé, també pot tenir una altra lectura més optimista: per primera vegada la dreta espanyola (PSOE+PP) restarà a l'oposició a l'Ajuntament de Vilafranca, gràcies a la CUP i a ERC!
Fora les forces d'ocupació!

Ricard ha dit...

Jo també felicito a tots els que han fet possible que l'Ajuntament es deslliurés de colonitzadors feixistes. Visca Catalunya lliure de colonitzadors!

Anònim ha dit...

A veure qui la diu més grossa.

Em feu sentir vergonya aliena en veure com aquells que han estat lluitant per la llibertat des de fa més de 30 anys, ara després de dos anys patint els bloquejos dels llops anomenats oposició, són tractats com dictadors.

Quant d'odi acumulat i quanta ràbia que tenen els ara nouvinguts a la trona de l'alcade.
Veureu que bé que rutllarà tot ara, sense entrebancs, amb diàleg...
Qui vulgui que s'ho cregui.
Tot és una farsa que CiU, amb els pijos neoliberals d'ERC i els cadellets de la CUP es dedicaran a representar en els propers dos anys que els hi resten de "vidilla".

Tots aquests que parlen de forces d'ocupació són els primers feixistes que no entenen de pluralitat sino d'una única bandera: a vegades és una esvàstica, un aguilutxo o una estelada. Per mi tots sou iguals.

Així que no em vingueu amb pel·licules de gladiadors i parleu-me de programes: Molt maco el que han consensuat els tres nous socis, l'han fusellat del PSC afegint allò que permeti dir que ara s'ha arribat a un consens: mentiders!

El mateix consens que es podria haver obtingut de fa ja dos anys si els lladres de cadires no us haguéssiu dedicat a torpedinar qualsevol intent de treball responsable.

Esteu tranquils nouvinguts, que d'aquí a dos anys, el poble tornarà a posar les seves coses al lloc que li corresponen.

Anònim ha dit...

Anònim... parles del PSOE basc, no?

Ricard ha dit...

Vols dir q no la tens tu la ràbia? hahaha, pq et veig fora de sí, t'has vacunat?. No pots pair la cura d'humilitat? hahaha. Doncs mala sort! Hahaha. Prente una aspirina home!

Com a bons colonitzadors-feixistes teniu el consol que sempre podeu pactar amb el PP com feu al País Basc i a Navarra.

Psicoanalista ha dit...

Ricard, et prego que et rellegeixis. Si algú necessita alguna vacuna aquest ets tu. La ràbia et fa delirar. Tens una quantitat d'odi acumulat que fa por. Tu creus que amb gent com tu aquest país pot avançar?
Bé, abans he dit que et rellegeixis, però millor, psicoanalitzat!

Ricard ha dit...

Psicoanalista espanyol de pacotilla et cal un psicoanàlisi, pq tio no n’has encertat ni una, hahahaha. Us segueixo veient rabiosos, molt rabiosos, en canvi jo em trobo molt feliç, immensament feliç, content i satisfet, fins i tot faria una abraçada i uns petons als de la Cup, hahahaha, tot i que, per més inri, poc tinc a veure amb Vilafranca. I ara et contesto la pregunta:

Aquest país avançarà pq hi ha gent que diu la veritat, parla clar i català, que diu a la xusma sociata el que són sense complexos que no és altra cosa que uns feixistes colonitzadors. Uns feixistes que fa quatre dies cagats que el seu esquadró de la mort (GAL) encara enterrava gent amb calç viva, i ara volen donar lliçons d’integritat democràtica il·legalitzan partits de la esquerra independentista basca.

Colonitzadors pq estan arrasant Catalunya fins a límits insospitats que comprometen el present i futur de tots els catalans i dels seus fills que gràcies l’espoli de les esquerres espanyoles (que si els cal pacten amb la dreta del PP) deixaran un llegat de misèria i desolació per generacions futures. I et diré més, la merda d’Estatut que ara volen aprovar és una via morta que assegurà l’espoli per molts més anys. Per tant per mi ja el poden retallar ben retallat per la senzilla raó que no ens fa lliures.. Un estatut per seguir-nos robant això sí, una mica menys, però que els anirà de perles per tractar-nos de insolidaris, au va! jo amb aquesta xusma no hi vull tractes i espero i desitjo que l’altra gent tampoc pq s’hauria de ser molt fill de p… , subnormal o ignorant per desitjar que ens robin i ens comprometin com a poble. Obre els ulls psicoanalista espanyol de pacotilla!!!

Hosti com gaudeixo discutint amb espanyols, hahaha.

Psicoanalista ha dit...

Ricard, destil·les verí! De veritat, penso que et falta un bull. No pot ser que una persona nomral pugui dir tantes barbaritats. Entenc perfectament que estiguis content i tinguis ganes d'abraçar els teus amics. Normalment la gent que no està bé del terrat, amb perdó, se sent com tu. Fes-t'ho mirar! A banda que el teu discurs provoca l'efecte contrari al què tu vols. Tenses tant la corda que provoques una reacció contrària. És allò de la segona llei de Newton: principi d'acció-reacció. Et recomano unes sessions de relaxació, espiritual i física. Ja veus, a mi no em fa cap gràcia haver de discutir d'aquests temes. Penso que és una pèrdua de temps i un perill per a la gent. Lamento que la vida t'hagi tractat tan malament. Les teves experiències a l'escola i a casa deuen haver estat desastroses, trumàtiques. Ho sento! Però, per què fas que la societat hagi de pagar el mal que t'han fet? Sé que no ho acceptaràs, tots els que esteu malament es neguen a acceptar-ho, però et puc donar unes adreces de boncs professionals (millors que jo) que poden intentar posar remei a la teva folla vida.

Joan sense terra ha dit...

Pel que vaig, Ricard, em sembla que l'únic que saps fer és manllevar articles d'altri. No m'estranya, els teus tenen una qualitat pèssima.
Em fa gràcia, però, que en la "teva" web "Subirats" demanes que les participacions siguin educades i respectuoses, en canvi les teves aportacins en aquest foro són totalment desorbitades i insultants. Deu ser que els independentistes de pacotilla com tu tenen la norma d'aplicar la llei de l'embut.
On és la teva majoria social? O és que encara l'esteu formant? Uns quants d'aquí, uns quants d'allà, més els descontents de més enllà, en total.. caramb! encara no podem. Bé, una mica més de llenya al foc i a veure si per a les properes. I així portem un segle! Fins quan? Diuen que la política és l'art de la negociació. Sereu capaços de negociar? Ja sé que em diràs: mai! Amb la pàtria no es negocia! I jo et pregunto, qui és ara el feixista? El negociador o l'intransigent?
Com diu el psicoanalista: fest'ho mirar company, fest'ho mirar!

Ricard ha dit...

Psicoanalista espanyol de pacotilla, mira poqueta cosa.

Fa massa temps que volto per internet com per conèixer una mica els tarats com tu que s’amaguen darrera l’anonimat. Tu no opines, sinó que directament desqualifiques a qualsevol que no sigui de la teva corda espanyola botiflera. Ets incapaç de rebatre amb cap argument o raonaments qualsevol tema que es proposi. Sempre com a resposta la desqualificació de qualsevol opinió o directament l’insult. Tu sabràs si és enveja, odi, gelosia, o et sens directament inferior per no saber donar cap raonament.

Si algú vol dialogar per fer-te entrar en raó comences a insultar-lo, que és en definitiva el que cercaves. Hi ha qui pica i et segueix fins que et clissen i veuen per on vas. No serà el meu cas, passo de discutir amb ximples, hahahahaaaa. Senzillament em fots fàstic i pena, en fas venir vomitera, hahaha.

Amb aquest comentari tanco. He dit el que havia de dir i no penso polemitzar més sobre el tema i menys amb un malalt mental. Tenim un ajuntament lliure de colonitzadors i m’agrada, i quins collons, qui li piqui que es rasqui. I que es tranquil·litzin tots els sociates que el temps i una tireta curen les ferides, hahahaa. Visca Catalunya lliure de botiflers!

He dit!
Oblida’m siusplau! Si pots clar!

P.D. Si em contestes pensaré que: ets tan tonto que en un concurs de tontos faries el segon, hahhaa, per tonto, clar!
L’has entès? Sinó et faig un dibuix.

Ah i una altra cosa, et dono la raó, la tens tota, hahahahaaaaaaaaaaa, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, jo no renyeixo per tant poca cosa, te la dono i te la pots quedar, de fet no la vull, te la regalo, … va home no et facis pregar que és tota teva, hahaaaaaaaaaaaa. Apa! Tota per tu, és que sempre he estat tan generós! Hahaaaaa. Bé no puc seguir més… vaig a vomitar… uacccccccccc també per tu, hahaha.


A l’apatrida

A casa meva faig el que vull. Si vull manllevar un text interessant que en comparteixo l’opinió l’afegeixo i em quedo tan ample. Si no t’agrada mala sort.

Si trobés desorbitades i insultats les meves aportacions és que deus ser un sociata de pell prima, que aquests sempre estan tan instal·lats en la mentida i manipulació que la veritat la troben insultant, hahahaha. Amb això del canvi a Vilafranca deus tenir un disgust de mort. Hem sap greu de veritat per tu, però en fi, jo ni et vull cap mal ni he estat pas qui he presentat cap moció de censura. Bé de totes maneres espero que sigui pel bé de Vilafranca i comarca.

Et veig nerviós. Tranquil·litzat que a les properes eleccions hi haurà una força transversal independentista perquè la puguis criticar amplament, hahaha. Aquest front va avançant i no vol gaire soroll, per tant ara no en parlaré més, temps hi haurà.

Joan sense terra ha dit...

Després de les teves respostes, ho tinc clar: coincideixo amb el psicoanalista: estàs com un llum!
Adéu!!!

Anònim ha dit...

ala socialistas a trabajar gandules que no sabeis perder