dilluns, 1 de desembre del 2008

Tronen les Portalades de l’Entesa de Bellvei

L’Entesa us vol fer un regal de Nadal, una mica anticipat, però donades les circumstàncies polítiques, és un bon moment perquè als qui us interessa la política, i sobretot la local, pugueu gaudir d’unes publicacions que, tot i ser història, van marcar una època i varen ser fidels testimonis dels esdeveniments polítics i socials del municipi.

Tot el que està passant en aquests moments a la vida pública municipal, la Portalada ho havia comentat, denunciat i proposat en aquestes publicacions que abracen el període entre el 2003 al 2007.

Una publicació que, d’altra banda, no té res a envejar de les edicions professionals, tant en el sentit compositiu de la publicació, la seva senzillesa de mitjans –un din A3 plegat formant 4 pàgines A4- com pel seu contingut. Els dos conceptes amb un elevat nivell de qualitat, malgrat les crítiques destructives abocades amb enveja i injustificat menyspreu pels seus detractors.
L’Entesa us ofereix de nou les Portalades perquè pugueu comprovar en directe què tenien de derrotistes i quines eren les seves malignes perversions que tan alteraven l’ordre establert.

Les Portalades tornen a aparèixer per fer reflexionar a la gent que demana participació i diàleg, a la gent que vol contrastar les seves opinions i que vol construir el poble –i no a cops de totxo- mitjançant la participació, amb llibertat i valentia, en el debat comú, sense el qual no és possible desenvolupar una comunitat sana, diversa i culta.

Ara, en la distància, podem afirmar que les Portalades van ser incompreses i, possiblement erròniament menystingudes, pel gran públic bellvetà. “Massa lletra” ens comentaven. Això és “infumable” deien els més propers. Tenien raó, no era una publicació adequada a l’època que Bellvei estava vivint, però nosaltres havíem d’explicar tantes coses que no en teníem prou amb quatre frases. Per això vàrem introduir els acudits gràfics, un format de titulars de periòdic. Però va ser insuficient per a una societat poc avesada a llegir i a opinar sobre els esdeveniments locals, amb una dosi de por que encara avui dia és present en la vida social i política de Bellvei.

Acostumats com estàvem a dècades d’obscurantisme franquista, la democràcia no va saber il•luminar les parts fosques d’un Bellvei culturalment mandrós i políticament submís. La llum intensa de la Portalada cegava els ulls acostumats a la foscor. Segurament només interessava el seu contingut als qui governaven i ho feien per elucubrar la manera de construir de cara a la gent un discurs desestructurador que apaivagués el crit de llibertat que sortia de les seves pàgines.
No és fàcil descobrir de cop i volta les misèries amagades tan de temps. Però ara sembla que comencen a sorgir unes veus joves acostumats a la llum. Per a ells brindem aquest regal que serveixi pel retorn del debat ciutadà a Bellvei. Que vagi de gust!

L’Entesa, novembre de 2008
www.entesaperbellvei.blogspot.com