diumenge, 30 de novembre del 2008

Qué passa amb el consell regulador del cava?

Tots sabem que la major part del raïm que es produeix a les comarques penedesenques s’utilitza per fer cava. Per això és tant important que els pagesos, però també l’opinió pública d’aquestes comarques, coneguin en profunditat quins interessos s’estan movent en el cava que afecten a la pagesia i, per extensió, a les vinyes i al paisatge del Penedès. El Consell Regulador del Cava és un organisme caduc i obsolet, que s’hauria d’haver renovat ja fa uns anys, però que el Govern Central no renova ni el sistema ni convoca eleccions per escollir els integrants. És alguna cosa semblant a la què ha passat amb el Consell General del Poder Judicial o que està passant amb el Tribunal Constitucional, que estan en funcions per que qui ha de renovar no ho fa, amb tota la pèrdua de legitimitat que produeix el tema. I ja és gros que hagi de ser el Govern Central, doncs al elaborar-ne també a fora de Catalunya per una mala decisió en el seu moment, ara depenem de Madrid.

Però no és només un tema de formes pel que el Consell Regulador del Cava no compleix bé la seva feina, sinó que pren decisions que en cap cas afavoreixen els interessos de la pagesia penedesenca. Concretament aquest any ha autoritzat la utilització de most concentrat rectificat per ajuntar al vi base i aconseguir un augment de grau. La Unió de Pagesos ens van mostrar contraris a aquesta proposta per que enteníem que no era necessària tal i com anava la collita aquest any. Però sobretot ens hi hem oposat i ho seguirem denunciant mentre es faci servir most de la collita d’altres indrets de l’Estat, per que aquí no se’n fa de most concentrat. Nosaltres entenem que concentrar most és una manera de treure excedents , per tant, d’aconseguir un millor preu pel vi; però si se’n porta de fora el que es fa és posar més vi (d’una o altre forma) aquí i, per tant, pressionar encara el preu a la baixa. Per tant s’ha pres una decisió que no calia i, a sobre, tal i com es fa, ens perjudica. Cal un profund debat sobre el most concentrat, però si cal utilitzar-lo s’ha de tenir una planta que l’elabori amb vi d’aquí.

I a més, la manera de prendre aquestes decisions és surrealista per no dir il•legal, ja que a la reunió del Consell es decideix que no cal utilitzar el most concentrat i després, degut a diverses pressions, des de la seu del Consell es fa una ronda telefònica amb els seus membres i es canvia la decisió. No cal ser cap expert en lleis ni en relacions socials per veure que aquesta no és la manera de funcionar un organisme creat per vetllar per la correcció del procés d’elaboració del cava. En fi, una decisió més a sumar a la ja denunciada d’augmentar els quilos de raïm que es poden entrar per hectàrea en un any en que la collita era escassa (per tant una porta oberta a entrar raïm de fora camuflat) i a sobre amb uns mètodes que recorden algunes pel•lícules d’acció italianes.


Unió de Pagesos

1 comentaris:

Ricard ha dit...

Les reformes que els d'Unió de Pagesos impulsa són per acaparar càrrecs i col·locar vividors de la seva corda al servei del "progressisme sociata" i espanyolitzar. (No serà que volen endollar al Cuyàs, perquè qui té padrins bateja i aquest en té a totes les administracions) Mai al servei de la pagesia que tant diuen que defensen ni de Catalunya, uff això últim quina urticària, no fos que us confonguin amb convergents, hahaha. Ensenyen el llautó pagesos disfrassats de sociates.