dijous, 18 de desembre de 2008

Els 177 € a Vilafranca: les propostes d’Iniciativa

Fa unes setmanes han anunciat que l’Estat constitueix un fons de vuit mil milions d’euros a repartir entre els municipis segons la població. Són els famosos 177 € per habitant de que parla la premsa. A l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès li corresponen prop de sis milions i mig d’euros (6.487.682 €).

Ha calgut la pràctica rebel•lió dels Ajuntaments i organitzacions municipalistes de tot l’Estat i, sobretot, una crisi econòmica com un cavall perquè hi hagi hagut una certa reacció per part del Govern central davant l’absència de finançament dels municipis.

És evident que aquest Fons Estatal d’Inversió Local no resol el dèficit històric de les finances municipals sinó que simplement està pensat per injectar diner líquid a l’economia i ‘crear’ treball en forma d’obra pública.

Aquesta darrera frase la dic perquè els vilafranquins i vilafranquines enteguin les limitacions que es tindran a l’hora d’aplicar aquests sis milions i mig d’euros, limitacions que són, entre d’altres, les següents:

- Els diners han de ser per fer obres de construcció, no per prestar serveis (és a dir amb aquests diners no podem contractar assistents socials o policies ni podem subvencionar famílies o entitats).

- Cal presentar les sol•licituds (dir en que s’invertiran els diners) abans del 24 de gener de 2009, i el que és més important, aquestes sol•licituds ja han d’anar acompanyades del projecte tècnic. Aquest termini, així sense previ avís, i amb el Nadal pel mig, és insuficient perquè cap equip d’arquitectes (públic o extern) pugui redactar de zero un projecte complex que comporti càlculs d’estructures.

- A més a més no està permès incloure en aquest fons obres que ja tinguin una part finançada (que és el més normal, ja sigui amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona o, més puntualment, de la Unió Europea o del Govern de l’Estat).

- L’Estat obliga a que les obres comencin abans del 13 d’abril de 2009 i a que estiguin acabades el primer trimestre de 2010 negant en cas contrari el finançament.
La combinació d’aquestes condicions fa que, Vilafranca no pugui ‘gastar’ la suma dels 177 € per habitant en obres com:

Acabar la Rambla Sant Francesc, iniciar la Residència d’avis de l’antic Incavi, agilitzar el Parking de la Plaça Pau Casals, urbanitzar el cobriment de la via del tren, agilitzar les obres del Vinseum, fer un edifici per l’Escola d’Idiomes, construir una llar d’infants a Les Clotes o construir la nova caserna de la Policia local. Sembla (cal acabar de confirmar-ho) que tampoc es podrien destinar a agilitzar les obres de l’equipament juvenil de Cal Berger o a acabar d’una vegada per totes el nou Auditori. Lògicament, tampoc podem fer obres que no siguin de competència municipal (Renfe, escoles, CAP...).

Descartat d’entrada tot això, per no permetre-ho el Fons Estatal, aquest divendres s’ha fet una reunió entre els portaveus dels sis grups municipals i el secretari de l’Ajuntament per fer propostes. El termini del 24 de gener apreta. Si volem que els arquitectes preparin algun projecte cal dir-ho ja mateix.A la reunió l’equip de govern planteja destinar els diners a via pública, és a dir a obres de millora de carrers i voreres, i una única proposta diferent: la d’arreglar la façana medieval de l’antic Hospital al Carrer Sant Pere (proposta que compartim).

És evident que la via pública acabarà sent la màxima destinatària d’aquest peculiar fons estatal. Sempre hi ha voreres per arreglar i carrers per reasfaltar. I sobretot aquest tipus de projectes són menys complexos tècnicament i els arquitectes, si es reparteix la feina entre diversos equips, si que es podran tenir els projectes per al 24 de gener.

Ara bé, hem de fer un esforç per prioritzar, i mirar d'optimitzar les obres que es facin. Així en aquesta reunió de portaveus de divendres Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) vam entregar a l’Alcalde una llista on proposàvem:

1. Rehabilitació de la façana de l’antic Hospital al C. Sant Pere, partint de l’avantprojecte de que ja disposa l’Ajuntament (foto).

2.- Obres d’instal•lació de la segona mini-deixalleria (que seguirà, esperem, a la primera que s’intal•larà la setmana entrant).

3.- Sol•lució estructural al col•lector de la Riera de Llitrà (al final de la zona esportiva) ja sigui amb xarxa de clavegueram separada o amb un dipòsit per a aigües brutes (obra poc ‘vistosa’, però molt necessària i que difícilment podrem afrontar si no és amb alguna situació excepcional com la d’aquest fons extra).

4.- Intervencions de manteniment i accesibilitat de la via pública (tant amb contractació externa, com amb execució directa amb el nou grup d’intervenció ràpida previst a l’esborrany de pressupost).

5.- Instal•lació de marquesines i plataformes del bus urbà en parades on encara no n’hi ha.

6.- Senyalització adequada de les zones 30 per a bicicletes amb paviment diferenciat.

7.- Petites reparacions d’edificis públics.

8.- Manteniment de camins rurals.
Més enllà d’algunes propostes com les que ja hem anomenat en un paràgraf anterior i que clarament es descarten per no poder ser objecte de finançament amb el fons estatal, de la reunió dels sis grups polítics municipals de l’altre dia no en queda res més sobre la taula que la proposta del govern i la d’ICV-EUiA; més enllà d’intentar veure si es troba una improbable esclexa legal per accelerar Cal Berger o el final de l’Auditori. Si hi ha més idees cal posar-les ja sobre la taula...

* Bernat Villarroya i Garcia
Regidor d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès

9 comentaris:

Pepitu ha dit...

Moltes voltes per acabar dient que no hi ha iniciativa ni lideratge per fer servir aquests diners per coses que realment incideixin en el teixit productiu i social de Vilafranca, com es fa a moltes viles semblants. Amagar la propia incapacitat i el seguidisme sota raonaments pretesament tècnics és el què es fa quan es vol justificar una decisió presa abans de començar. Segur que hi ha mecanismes, si es volgués, per fer una part del Museu, una Llar d'Infants, el Casal de Joves a Cal Berger o un centre de disseny del sector de l'automòbil, per posar uns exemples, el que cal és posar-hi ganes i no anar vivint. I si s'ha de treballar els dies de Nadal per fer projectes, doncs es treballa, que no passa res. El que és fàcil és arreglar carrers, que s'hauria de fer amb els diners habituals, i amb els que Vilafranca estarà com abans. De pena.

Anònim ha dit...

Hola Pepitu,

Una simple cerca per la xarxa et permetrà comprovar que partits de tots colors comparteixen a nivell nacional un anàlisi similar al que s'exposa en l'article.

Com a mostra aquest comunicat de CiU: http://www.ciu.info/fitxa_noticies.php?news_ID=17337

O les declaracions del Jordi Portabella (ERC):

El fons estatal d'inversió local és difícil d'aprofitar i "pot portar al caos, perquè no permet planificar".

El regidor republicà l'ha qualificat de "sorprenent" i de "típica proposta compulsiva, que primer es llança i després es pensa".

Salutacions,

Bernat

Joanitu ha dit...

No cal ser tant sofisticat ni navegar per la xarxa; tant sols cal llegir la premsa comarcal d'aquesta setmana per veure que l'Ajuntament de Sant Sadurní invertirà 900.000 euros d'aquest fons a la rehabilitació parcial de Can Guineu per fer-hi el Centre d'Interpretació del Cava que pugui atreure visitants. Suposo que I.C. que d'alguna manera està al govern a Sant Sadurní sap de què va. Estic totalment d'acord amb en Papitu i cal que els polítics de Vilafranca es posin les piles i que no diguin que fan el que poden, doncs si no poden més, potser que s'ho facin mirar.

Anònim ha dit...

Pepitu, que ets el ocellet del Monegal?

Gent del Penedès ha dit...

De veritat que a Vilafranca, que diu que és la capital del vi, no hi ha inversions preparades per tirar endavant en aquest àmbit, i més en un moment de crisi? Com està el Museu del Vi, la Casa del Penedès (que aquests dies torna a sortir), Vinópolis (un complexe que es volia fer al Molí d'en Rovira)? No és una mica estrany que no hi hagi res preparat i en canvi fa un temps es volia fer fòra les bodegues del carrer Comerç per fer-hi pisos? Potser encara hi sou a temps, gent d'I.C. i tots els altres.

Un de Vilafranca ha dit...

I tota la urbanització de sobre la via del tren? Tanta "participació" per fer dibuixets de què fer-hi, i ara que hi hauria diners, resulta que no està acabada l'obra (per desidia) ni hi ha projecte de què cal fer-hi a sobre. Potser que espavileu i encara serà bó que l'estat posi presa, per que si s'ha de seguir el ritme d'aquí...

Anònim ha dit...

el millor que podria passar és que hi tornessin a haver eleccions. Potser l'electorat posaria al seu lloc als que ara van de matons de discoteca; o potser faria fora a aquesta colla d'inútils.
Estic tremolant si hi ha una moció de censura. Anirem de Guatemala a Guatepeor
Ja comença a ser hora que hi posin gent capacitada a l'ajuntament, tant al govern com a la oposició.

Anònim ha dit...

La oposició vilafranquina és més responsable del que alguns diuen: No els costaria res fer populisme i fer una gran roda de premsa dient "Des del partit X proposem invertir els diners del Fons estatal en tal o qual gran projecte".

Idees en tenen, només cal veure el paràgraf de l'article "Acabar la Rambla Sant Francesc, iniciar la Residència d’avis de l’antic Incavi, agilitzar el Parking de la Plaça Pau Casals, urbanitzar el cobriment de la via del tren, agilitzar les obres del Vinseum, fer un edifici per l’Escola d’Idiomes, construir una llar d’infants a Les Clotes o construir la nova caserna de la Policia local."

Tanmateix, per sort, fins al moment cap dels 5 grups de l'oposició ha fet demagògia al respecte.

Mia ha dit...

Els vilafranquis ens mereixem aquests polítcs? Que hem fet per que ens caigui al damunt aquesta plaga?
Penso que la cosa està morta i enterrada per a més desolació dels ciutadans. Amb la crisi que patim, els polítics s'haurien de trencar el cap per buscar remeis paliatius, pero estan sense poder articular cap alternativa que ens permeti encarar la situació amb una mica d'optimisme. Uns fent veure que no passa res (i efectivament, no fan res perquè passi alguna cosa, encara que sigui positiva) i els altres discutint per veuse si es posen d'acord en determinar el sexe dels àngels. Tot plegat seria per riure si no fons perquè fot caguera