dimecres, 24 de desembre del 2008

Cal refundar la D.O. Penedès

El procés de recerca de què volem fer amb la Denominació d’Origen Penedès està arribant al final. I això independentment de quin sigui aquest final, ja que n’hi ha dos de possibles: o que es doni un cop de timó o que es quedi diluïda dins la D.O. Catalunya. Però el que sí que és segur, és que l’actual situació ja no dona gaire més de sí. I això no és una especulació que diem gratuïtament, sinó que l’actual model l’estan ofegant per dos cantons simultàniament.

Per una banda els elaboradors han anat traient tipus de vi de la D.O. Penedès per passar-los a la de Catalunya; això ha fet reduir els ingressos en una proporció important, de manera que cada cop es pot fer menys promoció i ben just controls, per manca de suficient pressupost. Per altra banda, les 25.000 Hectàrees de vinya que hi ha al Penedès, fins ara cotitzen totes a la D.O. Penedès, independentment de que després serveixi el raïm per fer vi o cava, ja que el pagès moltes vegades no sap què se’n farà després d’aquell raïm. Doncs bé, ara la D.O. Cava, que compta amb els recursos dels grans elaboradors, vol cobrar l’equivalent a les hectàrees que fa servir, amb el que per la D.O. Penedès quedaria just el rendiment d’unes 5.000 hectàrees. No ens pronunciem ara si això és o no és just, ni com s’hauria de fer a la pràctica (cosa no fàcil), sinó que més ràpid que lentament s’està escanyant una denominació que tothom, inclosos els dos grans del cava i el gran del vi, diu que cal potenciar, però que aquests mateixos grans elaboradors li treuen els recursos.



A sobre, els diners que la nova OCM del vi preveu que serveixin per promocionar el nostre vi a fora de la U.E. i que podria gestionar la D.O. organitzant grups d’empreses, aniran directament a les empreses, ja que aquestes es neguen a treballar com a D.O. (cosa que sí que faran a la Rioja, per exemple) i volen gestionar-se els diners elles mateixes.

Amb aquest panorama d’escanyament econòmic, es presenta a la D.O. Penedès un Pla Estratègic que necessita de molts recursos econòmics i que posa sobre la taula el que ja venim dient: que cada vegada queda menys quantitat dins la D.O. i proposa un seguit d’accions amb menys quantitat de vi i més diners per promoció. Nosaltres ja ho veuríem bé si queda clar d’on han de sortir aquests diners, i si als pagesos ens paguen millor, també podrem aportar més per hectàrea. Però si hem d’anar per aquí, anem-hi ja, refundem la D.O. i posem-hi al davant gent que estiri del carro ara i amb els actuals representants, sense esperar uns anys a que hi hagi noves eleccions, doncs segur que faríem tard. Possiblement estem a les darreres ocasions de triar un camí que, amb ganes i energia, encara podem recórrer.

Unió de Pagesos