dimecres, 29 d’octubre del 2008

Bellvei, expressa't amb llibertat

S’ha creat un fòrum per internet que es diu “Bellvei, expressa’t amb llibertat” per debatre els temes polèmics del municipi. L’Entesa celebra que una iniciativa com aquesta hagi sorgit de la gent del poble i, sobretot, del jovent que finalment puja al púlpit per expressar la seva opinió.

Ho fa motivat per un seguit de desagradables i poc democràtics fets recents: la indignació dels veïns del casc antic davant l’espoli que, durant tants anys, ha sofert sense que l’administració local hagi fet res al respecte i que, ara, quan es decideix a actuar ho fa però en sentit contrari: per acabar d’enderrocar el poc que resta en peu del patrimoni històric d’un poble que, com si tingués alzheimer, va perdent la memòria fins a convertir-se en un barri sense personalitat. Efectes metropolitants o pobresa cultural dels nostres governants?

Aquesta polèmica objecte de debat ha estat coartada pel mateix alcalde, amo i senyor del poble durant quasi un quart de segle i ha generat la dimissió d’una periodista que volia portar el debat del casc antic a la ràdio municipal de Bellvei.

L’Entesa recorda que, durant els anys que porta d’existència a l’ajuntament, ha denunciat públicament i reiteradament aquesta actitud autoritària, però els tabús i les pors no han permès que el missatge arribés a la gent del poble, precisament per la manca de llibertat en el debat dels temes fonamentals necessaris perquè una comunitat mantingui la seva vitalitat cultural i, en definitiva, la seva raó de ser.

Mesos abans de la prohibició del debat sobre el casc antic, l’alcalde en persona va prohibir, sense cap explicació, que l’Entesa emetés per la ràdio els seus minsos 10 minuts que, la mateixa “autoritat local” li havia atribuït en un repartiment de temps on el grup governant se n’atribuia 50. En aquella ocasió però, ningú va dir res, ningú va posar el crit al cel, com tantes vegades que l’Entesa ha denunciat les infraccions autoritàries comeses pel Sr. alcalde. És potser que trepitjar el dret legítim d’expressió d’un grup polític es considera normalitat democràtica? No és igual de greu aquest fet com el de prohibir un debat sobre el casc antic? Quin fet diferencial hi ha entre aquestes dues prohibicions perquè una sigui un escàndol i de l’altra ni se’n parli? Cal recordar que va ser l’Entesa qui va aconseguir fer realitat el dret dels grups municipals a escriure a la revista municipal del Pòrtic a través d’una denúncia al Síndic de Greuges.

L’explicació, ens agradaria pensar-ho així, és que ara les noves generacions, sense tantes pors ni prejudicis i amb un bon bagatge cultural, són les que obren la porta a la participació. Una bona oportunitat per recuperar les constants vitals que un poble necessita per sentir-se viu socialment, econòmicament i culturalment. Endavant, i benvinguts! Que la vostra tasca serveixi per recuperar els valors democràtics que durant tant de temps s’han arraconat a les golfes de la nostra memòria. Si això s’aconsegueix, l’Entesa se sentirà satisfeta d’haver contribuït a destapar el mite de la caverna que encara pesa com una llosa sobre el nostre poble.