dilluns, 1 de febrer del 2010

Vic, naranja; Vic, cristal

La pregunta, que em pregunto –pura retòrica- és: Perquè l’alcalde de la Vila de CiU no va anar a fer costat a l’alcalde de Vic, el CiU Vila d’Abadal que no vol empadronar amb el padró, als qui no tinguin els papers, no els que diu la llei, sinó els que ell vol? Li ha aconsellat la CUP que no hi anés? Li ha prohibit?. Només pregunto.

Una altra pregunta no tan retòrica. Als darrers 30 anys el consistori vilatà acostumava per aquestes dades a tenir discutits i aprovats els pressupostos. Que els passa, la CUP els ho impedeix, el PSOE, el de ERC? Ho volen aprovar en funció de la correlació de forces concretes en un moment concret?

El que està passant a Vic passa a Vilafranca encara que no d’una manera tant punyent. No en va, a qui volgués escoltar-lo, l’ex-alcalde socialista Marcel Esteve, en la darrera campanya electoral (2007), quan el pisos valien diners, hi havia feina, també per a “ells” va dir que el primer, el segon, i també el tercer problema per a la majoria de vilafranquins eren “ells”, millor dit “tots ells”
Més enllà d’un dels espots que va fer època i que encara és una mostra de la senzillesa i habilitats publicitàries, el del bolígraf “Bic”, segur que a Internet el poden veure, “ells”, “tot ells” son un percentatge de vilatans provinents d’altres països, entre un 10 i un 14%. Molt bé. És pot teoritzar millor, però la llarga cita sobre el que és una “immigrant” crec que és molt cabal, encertada:
“Me da absolutamente igual que sea legal o no la decisión del Ayuntamiento de Vic. Me parece igual de repugnante. En una sociedad en que la igualdad se ha convertido en una quimera, al inmigrante ilegal -esta terrible figura que niega la condición humana a una parte de los que habitan entre nosotros- sólo le quedaba una forma de reconocimiento público, un primer esbozo de ciudadanía: figurar en el padrón. Era la única posibilidad de ser algo más que nadie: tener, por lo menos, el nombre reconocido en la lista de los habitantes de la ciudad. Primera y tibia promesa de una futura ciudadanía y puerta de acceso a la más elemental atención: la sanitaria.” (Josep Ramonada El País 14.01.2010)




Els immigrants, no són una nota a peu de pàgina, ni dígits després d’una coma, són ciutadans que sumen i per tant les administracions els han de comptar com a ciutadans i ja que paguen impostos, i si no els paguen és perquè les administracions no volen, els polítics, que són també administració no han de mirar al padró la nacionalitat, sinó el nombre i planificar les escoles, els ambulatoris, les guarderies, hospitals, etc.,pel el nombre de ciutadans, no pel seu origen. Que les regles laborals, socials, econòmiques se les han de fer seves? D’acord; que cal recordar que els drets de que gaudeixen no ens els van regalar? D’acord. Que ells no haurien d’oblidar mai, que nosaltres els necessitem, però que a ells –en la majoria de casos- els ha expulsat dels seu país la misèria, el subdesenvolupament secular? També. A la immigració no se li pot aplicar una ERE, ni acomiadar-los. Si busquem una solució no la trobarem, però, des del diàleg i la serenitat podrem – i és molt important- evitar la violència. Palpem-nos, fem memòria: perquè els anys 50 i als 60 marxaren centenars de milers d’espanyols a treballar Franca, Alemanya... No, papers per a tothom, perquè el que jamai hauríem de voler és que totes aquestes persones, com ha fet la màfia a Itàlia, els converteixi en el que va dir Marx:en l’exèrcit de reserva. El 20% d’atur ens ha recordat on estem, qui som. Els sociòlegs parlen de migracions, de migrar...el dia que no quedin famèlics podrem parlar-ne. Ara no.
Però... perquè no va anar l’alcalde de Vilafranca a fer costat al de Vic? Perquè la CUP és tan o més hipòcrita que el PSC. La CUP i el seu líder, són més rígids que el pal d’una escombra, tan rígids que han preferit donar el poder a la CiU, pensant-se, els molt demagogs, que CiU és més nacionalista que de dretes, quan és justament al inrevés. Per això no va anar a Vic, o pot ser sí i no el vaig veure...la pregunta de fet és pura retòrica. El missatge del Sr. Navarro, pobrissó, és d’una, per entendre’s xenofòbia política que fa feredat: a veure si ara per ser d’esquerres s’ha de votar a la CUP. Sou el pal de l’escombra de CiU. Per tant al PSC li pertoca deixar ven clar, és a dir negar, el que han dit el seus col•legues a Vic i no fer oposicions, sinó oposició que és molt diferent, i moltes vegades els socialistes, aquí i arreu, han confós un fet per l’altre. Tot i això, estaria encantat de que CiU guanyessin les autonòmiques, d’aquesta manera el parlamentari de Convergència, Joan Raventós, de cop, ens resoldria el problemes de l’atur, la vegueria, el que no arribi ni una xavo de la plaça St. Jaume a la Vila i podria treballar i no fer tanta declaració als mitjans locals. Seria un decans, entengui’s bé, per a tothom.


Enric Tomàs


12 comentaris:

Ton ha dit...

Amic Enric,
Perdona que t’ho digui, però ets una mica complicat en els teves exposicions o és que jo no estic a l’alçada de la teva retòrica.
Resumint, no se si ho saps, però el que ha fet l’alcalde de Vic, es posar en evidència una incongruència en les Lleis espanyoles, que per una banda obliguen a empadronar i per l’altra, exigeixen una documentació prèvia per fer-ho. És obvi que tots tenen dret a l’assistència sanitària i a la educació, ho diu la declaració universal dels drets humans, però, dit això, hauríem de veure com es tracten aquests drets al nostre propi país, sense centrar-nos en els immigrants.
L’embolic que et fas entre la CUP (a qui tens molta tírria), CiU i ERC, el veig molt interessat en benefici dels teus amics sociates, que no és que facin gran cosa per tirar endavant la vila. De confabular si que en saben, però res mes, només esperen tornar a agafar les regnes arraulits en els sous de la Diputació que paga fer d’oposició. Quins pebrots !

Xavista ha dit...

Quin nivell d'argumentació!! Quant coneixement de la realitat a Vilafranca i a Vic!!
Quina visió política.!!
Torna a la terra i pregunta qui impedia als immigrants demanar l'informe d'arrelament exigint una documentació que ni tu, vilafranquí de pro en poder de la veritat absoluta- podries aconseguir.
Un aclariment, els immigrants “legals” o no, paguen impostos perquè com tu i jo compren pa, llet, arròs, etc que incorporen un impost que es diu IVA.
Un altre aclariment, la CUP no té cap líder –informat- ja que som assemblearis i ningú lidera cap projecte, ho fem tots i totes
Per al•lusions, de pobret res i de xenòfob –en qualsevol de les seves accepcions – menys.

Unknown ha dit...

tON, ETS ADMIRABLE: COM EN EL DARRER ARTICLE ETS EL PRIMER EN RESPONDRE. Lamento profundament que tingui un estil una mica enrredat.
Ara bé hauries de fer una mica de gimnàstica ideològica, podries acabar com els pèndols dels rellotges de corda...fent (i dient) sempre el mateix: tiiiic....taaaac. Taaaac, tiiiic. Bon dia!.
ETG

Ton ha dit...

Amic Enric (també dic sempre “amic Enric i no et conec de res), és que sóc de pinyó fixo, davant les mateixes burrades nomes hi caben les mateixes respostes i no et queixis que tens molts admiradors, ja ho veus, la CUP, jo mateix, vaja, tot un reguitzell. Per cert, cuida els pisets i si et cal llogar-ne algun pots aprofitar aquest bloc que te molta requesta.
Ton

Marcelino ha dit...

Ostres, això de Debat Penedès encara existeix tu!!! Pensava que ja estava mort, tot i que llegint els comentaris només queda l'enric i els de la cup, quina gràcia, no??? Potser Enric els hi hauries d'agrair que algú llegís el teu blog, no ??? Ara, com més canya, més respostes.... a veure si serà la única manera que algú et faci cas Enric... ho consultaré amb el meu psicòleg.

Romerito ha dit...

Siusplau no sigueu així, no tothom escriu un llibre i ningú se'l llegeix, coi doneu-li una mica de corda, tu!!!

El periodista Enric Tomàs
ha escrit SUMAPE, 25+4.
La crònica d’aquests anys,
un llibre en què
s’analitzen els ets i uts
d’aquesta empresa, des
dels seus projectes inicials
i fins a la seva
consolidació i expansió
actual, alhora que ens
descriu els canvis que
ha experimentat la vila
en els 30 darrers anys.
Malgrat la qualitat i la
importància del llibre,
editat a finals de 2004, ha
passat quasi desapercebut
per a la majoria de
vilafranquins i
penedesencs. Avui volem
donar-lo a conèixer
mitjançant una entrevista
amb el seu autor.

de la creu ha dit...

No sigueu així, el que necessita és una nova entrevista, pobre jan.....

- Ramon Arnabat (RA): Avui
et veus a l’altra banda de la
taula, passes d’entrevistador
a entrevistat, alhora que jo
faig el camí a l’inrevés.
- Enric Tomàs (ET): És cert, des de
l’any 1985, quan vaig fer el pregó
de la festa major, no m’havien
fet cap entrevista, i d’això ja fa
vint anys!

Anònim ha dit...

El que ha escrit aquests darrers comentaris té molt poca solta i encra menys gràcia. Son comentaris gratuits i que no aporten res. No se, però potser si que li comentis al teu psicoanalista. De vegades el silenci és més productiu que mil paraules, i has perdut la ocasió de guanyar valor.

Ricard ha dit...

Jo tinc per norma no creure mai ni un borrall del que surt de boca sociata. A tu i a la xusma sociata us importa una merda la fam i la misèria del negritos de l'Àfrica. Tu i la purria colonitzadora sociata si cal us penjarieu a una barra de ferro roent per salvar la cadira, i així poder donar pel sac catalans i Catalunya, només és això el que us preocupa.

Per cert, em va agradar més l'anterior article de les flors, hahaha, però clar val més que no et prodiguis massa amb la poesia,pq si l'IZ els llegeix encara et tirarà els trastos, hahahahaaaaaaaaaaaaaa.

Unknown ha dit...

Excepció d'algun comentari... mai hagués cregut que convisc, i cada dia, amb gent tan mesquina,miserable, d'una pobresa intel·lectuals tant esclafant...tots vilafranquins,i... tan catalans.Vaja, vaja!!!
Enric Tomàs Guix

Josep ha dit...

Ja ha parlat l'intel·lectual del poble!!No et fot!
Enric Tomàs estàs fatalíssim!!!
Com va l'especulació amb els teus pisets de la parellada?

Unknown ha dit...

la mar de bé, bon minyó, gràcies pel vostre ineterés..ETG