divendres, 29 de maig del 2009

La inconsistència de tot plegat

Ja tenim rècord. El govern de Convergència ha assolit per mèrits propis el primer lloc del rànquing d’alcaldades de Vilafranca; sense ajudes. Sense xarxa. A pèl.Ja fa dies, i els lectors d’aquest bloc en sou testimonis, que m’estic fent creus de com han arribat a aconseguir el govern de la ciutat, els perdedors de totes les eleccions municipals. També me’n faig creus de com els que manaven s’han deixat desnonar per gent amb més ambició que capacitat, per gent amb més aspiracions que projecte.

Ara em podeu dir que a la Generalitat també hi governa el tripartit i les eleccions les va guanyar Convergència.. Si, ho sé, però hi ha un matís: els tripartits han aconseguit articular un pacte per sumar els vots de les tres formacions per fer possible un projecte nacional i d’esquerres; aplicar un programa i, d’aquesta manera, obtenir la majoria parlamentària.

A Vilafranca, xulos que som tots plegats, ens ho muntem (us ho munteu) diferent, sense projecte, sense pactes d’estabilitat i sense cap intenció de fer viable el govern a través d’uns pressupostos. Som (sou) així de simples. I així ens va.
No tinc vocació de profeta però, la experiència i la observació de fenòmens semblants, em fa preveure que, quan les coses comencen malament, normalment acaben malament. Amb la moció de censura, no es va fer un canvi de govern per aconseguir governabilitat, per donar estabilitat a la nova minoria i per fer rutllar la ciutat, sinó que els partits minoritaris, en un exercici d’autodestrucció col•lectiva, han optat per continuar amb el joc de la ruleta russa, amb el joc suïcida de practicar el posamelaaquiquenotincbutxaca; han optat per actuar com a corsaris de la política que, en comptes de buscar el benefici col•lectiu, busquen el desgast dels partits grans, creient que així serveixen als seus interessos particulars.

Però, tot te un preu, i espero que la ciutadania observi les actuacions d’uns i altres per jutjar-los (jutjar-nos) adequadament quan toqui fer-ho.

Com que on no n’hi ha, no en pot rajar, els convergents i unionaires, no han necessitat ni cent, ni cinquanta ni trenta dies per mostrar-nos com són; amb vint i cinc, ja n’han tingut prou per fer la primera alcaldada, per fer evident el veritable tronc del seu projecte polític: sectarisme, oscurantisme i amiguisme. Tinc altres “ismes” però tampoc vull fer la llista inacabable.

A la comissió de govern municipal del divendres dia 22 de maig, es va iniciar el veritable desembarcament del nou equip de govern a la estructura municipal. Més enllà del miratge inicial, de presentar-se amb “bon rotllo”, de fer bona cara a tots els treballadors de l’ajuntament perquè els ajudessin a aterrar a “La Casa”, el propòsit amagat, real, era (és) el de obrir un procés de depuració de tot funcionari desafecte, sospitós o hostil a la seva visió política. Volien (volen) iniciar una “Causa General” contra tots els treballadors de l’ajuntament sospitosos de no combregar amb la seva opció política.


Amb aquest motiu, sense encomanar-se ni a Déu ni al dimoni, van acordar contractar una persona que, sense capacitació ni els coneixements necessaris per dirigir el servei de Recursos Humans, havia d’iniciar aquest procés de purga i sanejament de les idees de l’Ajuntament, de depuració de tot el que fes olor a socialista.
Creient-se impunes pel sol fet de tenir el poder i sense temor de la fiscalització de la oposició, no han dubtat en cap moment en fer servir mètodes irregulars, fora de la legalitat establerta pel procediment administratiu i, inacceptables per al conjunt de la ciutadania. Volien (volen) fitxar a una persona fidel com a càrrec de confiança, que malgrat el que ara ens vulguin dir, malgrat ens vulguin vendre que només és per sis mesos, en el projecte de pressupost que han presentat a tots els grups municipals, està contemplat per tot l’any (com a mínim), atès que hi ha un increment de la partida de personal eventual de 56.655 €.

El volien fitxar com a càrrec eventual però la obligatorietat de passar la contractació pel Ple municipal els va fer desistir d’aquesta opció. Volien contractar-lo a través d’una comissió de serveis (que ve a ser un préstec de personal entre administracions), però és una opció reservada a personal tècnic i per a fer la mateixa feina que feia al lloc d’orígen, i el personatge, que té categoria de subaltern, no li poden encarregar funcions dun cap de recursos humans que en el catàleg de llocs de treball està reservat a titulats superiors.

Finalment, només els quedava la opció de fitxar-lo com assessor, però en aquest cas, no pot fer tasques executives perquè únicament és assessor i això suposaria un frau de llei; l’encàrrec de cap de recursos humans no el pot desenvolupar perquè aquestes places, son reservades a funcionaris.

Per acabar el cúmul de despropòsits i per reblar el clau, el procediment administratiu, exigeix que hi hagi informes favorables de l’interventor i del secretari. I a l’expedient no hi consten, no existeixen, no es poden fer, perquè no s’aguanta per enlloc un encàrrec de feina executiva, reservada a funcionaris titulats superiors, a una persona que és subalterna. No es pot s’acreditar ni el mèrit ni la capacitat per contractar-lo. Per això no hi ha els informes favorables. A més, això no es pot fer a posteriori, obligatòriament han d’estar-hi en el moment de prendre la decisió de fer la contractació, si no volen incórrer en una il•legalitat. Han tirat pel dret pensant-se que ningú se’n donaria compte, i això, és una alcaldada. Aquí està el seu error, es creien impunes pel sol fet de tenir el poder, i no és el cas. Cadells.

I el pitjor de tot és que no poden al•legar ignorància perquè tant la regidora com l’alcalde son advocats, i això ho saben, saben que no ho podien fer, que no es podien saltar el procediment i no poden ignorar les lleis que els afecten.
Si fins aquí ja era decebedora l’actuació de l’equip de govern, i per si no hi havia prous motius per reconèixer l’error i rectificar la seva actuació, la resposta de la regidora no podia ser més desafortunada: l’atac visceral i poc meditat contra els funcionaris, acusant-los de poc professionals, desmotivats, vividors i d’estar de baixa de forma permanent. Tot un exercici de sectarisme i de poca habilitat política acusant d’aquestes barbaritats als que, després, els haurà de demanar dedicació, motivació i esforços complementaris i suplementaris. Suposo que és la reacció del caçador caçat, el procurar engegar el ventilador per esquitxar a tothom per mirar d’esmorteir la seva poca traça.

Però, amb tot això, em ve al cap un altre tema, una altre pregunta adreçada als que han fet possible que això sigui així; m’agradaria saber que en pensen de tot plegat els altres dos partits que els han posat al govern: recolzen aquesta forma d’actuar, fan costat a l’oscurantisme, estan per la caça de bruixes entre el personal municipal o bé estan a favor de la transparència. Fins avui no han opinat, no han dit ni mu, no han demanat l’expedient a Secretaria. Es vergonya ? és complicitat ? potser que ens ho diguin perquè entenc que la ciutadania ha de saber de quin pal van tots plegats.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

socialistas a trabajar ya gandules!

Oriol ha dit...

Aquests d'Unió sempre acaben igual, allà on manen, actuent com si l'administració fos la seva finca, coloquen els amiguets i foten grapada a la caixa. La prepotència els fa perdre els papers.

Aina ha dit...

Soc votant (o ex-votant) de convergència i aquests fets m'avergonyeixen molt. On queda el obrir finestres, l'aire fresc, el canviar pel bé de Vilafranca. Estic molt decebuda

Anònim ha dit...

Crec que l'assumpte en qüestió mereix una actuació judicial. Això és estafa, prevaricació i nepotisme. Ja veig com actuen aquells que s'omplen la boca d'austeritat i voluntat de treball.

Anònim ha dit...

je, je, je, ... i que us pensàveu, tenen 2 anys per consolidar-se al govern, i si l'accés a l'acaldia ha sigut a QUALSEVOL PREU, no cal dir ni com seran aquests dos anys!!

Anònim ha dit...

Em preocupa com seran els altres quatre anys si guanyen les eleccions. Si estant en minoria, penjats d'un fil dels acords amb els seus de moció, són capaços d'actuar d'aquesta manera, no vull ni pensar què faran si tenen majoria. I aquests són els que havien de "salvar" Vilafranca?

Anònim ha dit...

Masachs, sembles un llumí per tal que tots els “seguidors” de l’antic nepotisme socialistes surtin a cremar el carrer. Abans que tot cal dir que sembla tinguis molta “informació privilegiada” ateses les teves afirmacions i per altra, potser val més valorar les persones pels resultats, o potser us fa por que s’arregli una mica un desgavell de fa 30 anys ???.

Anònim ha dit...

encara et sortirà una llaga d'estómac per culpa de la moció de censura, tros de burro!

Aina ha dit...

S’ha de reconèixer que la Tuyà havia comès una il•legalitat i per això el Regull la ha tingut de destituir i li ha fet tornar els diners. Em sento decebuda per aquesta arrencada dels que havien de portar aire fresc a la casa de la vila.
Aquest govern del Regull, només en un mes, ja porta tres cartipassos. Estan a la deriva i no sembla que la cosa porti camí de rectifdicar. S'han desinflat com un soufflé. Ara només hi ha dos regidors en actiu. La resta son pensionistes o sense dedicació. Vilafranca es mereix aquest govern?
I això és únicament culpa de la incontinència i l’ambició de CiU, que volien fer d'amagatotis el que públicament denostaven. Cobrar, cobrar i cobrar.
Penso que un càrrec públic ha d'estar retribuït suficientment i el jugar a fer-se els austers només porta a tenir temptacions com la Tuyà, la de cobrar dues vegades.
En el fons em sap greu perquè això empobreix la política

enric tomas guix ha dit...

Aquest que ha titllat de "tros de burro" a l'autor d'aquest article mereix tot els despreci de tots els ciutadans que no anem d'anònims. Covard!!!
Però el meu comentari va dedicat als de Unió: sembla que de tan cantar "El senyor ha fet en mi maravelles" us ho heu cregut. Bona nit!!! Enric Tomas guix

Josep ha dit...

Si ha escrit l'intel·lectual del poble!!!El senyor Enric Tomàs!
Vinga aneu a plorar una mica que sembla que això de les europees us ha anat força malament!!!

Maleniiiiiiiiiiiiiiiii

Anònim ha dit...

Enric Tomàs Guix quin és el teu coeficient intel·lectual?

enric tomas guix ha dit...

...coeeee...ficient intel·lectual...pues nosé. ETG