Les grans empreses elaboradores de vi i cava de la comarca han mogut fitxa a l’hora de marcar el preu al què pensen pagar el vi que compren, bàsicament, a les cooperatives. I així com a l’hora de comprar el raïm van mantenir, més o menys, els preus de l’any passat, al comprar el vi han decidit, especialment la que en compra més, baixar-lo un 15%. És una cosa inaudita, tothom sap com estan els marges comercials dels pagesos i com han evolucionat els preus de les matèries que fem servir al camp durant l’any passat. I els pagesos ens trobem atrapats per aquesta política de preus, a menys que decidíssim no vendre durant un any i que passi el que Deu vulgui. Aquestes empreses diuen que els hi ha baixat el volum de venda. Molt bé, si és així que comprin menys, però el que no pot ser és que vulguin escanyar encara més al sector pagés i, ara, han començat pels que estan a les cooperatives, on es transforma el raïm en vi. Quan tinguin aquest grup ensorrat deuran anar pels que els hi venen el raïm i, a la fi, controlar-ho tot directament. Ens cal unitat de les organitzacions pageses per canviar aquesta relació de subordinació a la que ens estan sometent.
I això no és tant sols un problema que afecta als pagesos; és que si no podem mantenir les vinyes canviarà completament el paisatge que tenim i sobre el que volem tenir-hi una indústria turística de qualitat. Però és que tot el que s’ha planificat en el Pla Director, en els debats i decisions que s’han pres sobre el paisatge,...acabarà sent paper mullat. Pensem que és hora de que el conjunt de la ciutadania es pronunciï sobre si quatre senyors poden fer i desfer al Penedès com els senyors feudals. Nosaltres, la pagesia, podem posar-hi la cara però hem de notar que això interessa a la gent del Penedès i junts encarem solucions.
Finalment això, a més d’un problema del sector i de la ciutadania, és també un problema al que no hi dona cap solució l’Administració Pública, sinó que, al contrari, està prenent un seguit de decisions que només beneficien als quatre de sempre. Per un costat ens agradaria que les Institucions comarcals es posicionessin en aquest debat de supervivència i no fessin com si sentissin ploure. Per altre, i molt més greu, voldríem que els governs català i espanyol fossin conscients de on estem i no fessin més gros el problema amb decisions com que els diners de la Unió Europea que venen per la OCM del vi per promocionar-lo a fora, els donen principalment a les empreses elaboradores per promocionar la seva marca en comptes de vehicular la promoció genèrica a través del Consell Regulador, on hi és tothom. En fi, maneres de fer que s’han d’acabar si volem ser competitius del segle XXI (i no del dinou).
Unió de Pagesos
dilluns, 23 de febrer del 2009
Definitivament volen ensorrar les cooperatives?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentaris:
mentre penseu com un sindicat enlloc de com un empresari no hi perspectiva que valgui. Agrupeu l'oferta i feu valdre les normatives per preservar la competencia, enlloc d'anar a plorar a les portes de les empreses o de l'administració
Publica un comentari a l'entrada