dissabte, 28 de juny del 2008

El 80% de la collita del raïm del penedès és per cava

Perquè no una subzona pel Cava Penedès?

Quan parlem del raïm del Penedès i comentem què se’n farà quan es converteixi en vi, espontàniament tendim a pensar que acabarà sent vi emparat per la Denominació d’ Origen Penedès. I en el cas del raïm blanc això no és així, sinó que majoritàriament el raïm del territori serveix per fer vi base per elaborar-ne cava. Pràcticament un 80% de tota la collita es destina a això; per tant per la continuïtat de les nostres vinyes, de la pagesia i del nostre paisatge, és indispensable que el sector del cava tingui un relació amb la vinya de manera que compensi el valor de la producció.

Però normalment això no passa. El sector del cava cobreix les seves necessitats comprant una relativament petita part de raïm, però la resta les cobreix comprant vi. Un vi que normalment elaboren les cooperatives i també altres empreses privades, que a més de vendre’l al preu que marquen els cavistes, l’han de guardar en instal•lacions pròpies i cobrar quan els cavistes volen. Això fa que els costos indirectes de la producció recaiguin sobre els pagesos, ja que s’han de deduir del preu del raïm. D’aquí ve que sigui tant important posar sobre la taula de negociació el preu del vi i no tant sols el preu del raïm. I això de posar sobre la taula és un dir, ja que normalment els elaboradors no volen arribar a cap acord, i si poden ja no hi ha ni taula.

En aquests darrers anys, a partir del boicot de determinats sectors al cava català, els cavistes han descobert que poden anar a comprar vi en altres zones de l’ Estat que formen part de la Denominació d’ Origen Cava i, fins i tot, que el poden fer allà. Això ens situa als pagesos del Penedès en una indefensió encara més gran que, entre d’altres mesures, es podria arreglar implantant la subzona nostra dins el cava i fer el Cava Penedès. Aquest fet donaria una imatge de qualitat i ara que ja comencen a haver-hi caves en altres llocs, es podria distingir clarament els de un nivell i els altres. Sembla que així podríem prestigiar el nostre producte i treure’n un millor rendiment pels pagesos. Caldria obrir un debat sobre la subzona del Cava Penedès i mirar de tirar-lo endavant. Seria també la manera d’acabar amb aquesta inèrcia de vendre el producte tant barato quan té una qualitat internacionalment reconeguda, però que està estancat i no se sap com posicionar-lo de nou. Donar el cognom de Penedès al nom Cava podria ser una manera, i més ara que ha anat augmentant les vendes del champagne i dels caves més cars a Espanya. Crec que això sí que seria donar una nova imatge del Cava, molt més que aquesta nova imatge que pretén el Consell Regulador, en la que s’hi gasten quantitat d’euros que venen de l’ Administració o deixem de cobrar els pagesos, i que a nosaltres no ens reporta cap benefici.

Josep Joan Saumell Soler, coordinador comarcal d’ Unió de Pagesos

1 comentaris:

Anònim ha dit...

com es fa la seva collita....osea que com l'obtenen