dijous, 29 de maig del 2008

La vegueria i els partits polítics

Tal i com ha evolucionat el tema de la possible Vegueria per les comarques penedesenques, és evident que, a hores d’ara, la responsabilitat de la decisió està en els partits polítics representats al Parlament de Catalunya, que és on s’haurà de prendre la decisió final, tant de l’àmbit de planificació com de l’existència de la pròpia Vegueria. El grup impulsor ha fet la seva feina, que encara no s’ha acabat fins veure resultats; els Ajuntaments i Consells Comarcals s’han anat pronunciant formalment, i ara ha arribat l’hora de prendre decisions en forma de Llei.

Els partits que estan per la Vegueria Penedès, ERC, CiU i PPC, han anat mantenint la seva línia i fins ara no han fet cap pas enrere. Al contrari, tot sembla indicar que van agafant confiança en el camí endegat i que la gent del Penedès que milita i dirigeix aquests partits està treballant de valent per arribar al final. Especialment significativa és l’actitud dels responsables territorials de CiU, partit que inicialment estava més tebi, i que tot sembla indicar que han aconseguit que el conjunt del partit vulgui tirar endavant amb el projecte. També cal constatar l’esforç dels militants d’IC que naveguen contra corrent del seu partit o l’actitud de la direcció nacional d’ ERC que defensa un tema que li porta complicacions al Govern.

Pel que fa al PSC segueix en la mateixa línia legítima de dir que amb set Vegueries n’hi ha prou i que no cal la del Penedès, tot i que hi ha força gent d’aquí que ha dit en Ajuntaments i en altres llocs que ho veu d’una altra manera. Llàstima que no hi hagi hagut un debat més ampli que, potser, hauria matisat les postures. Ara caldrà veure si al Parlament el PSC manté la seva postura fins al final, o bé s’arriba a un consens entre tots els grups.