dimarts, 22 d’abril del 2008

Abocadors de construcció? no gracies. Reciclatge

Un cop més, al Penedès, en comptes de ser capdavanters, anem a remolc de les circumstàncies, i quan tothom es planteja reciclar les runes, aquí encara apostem per enterrar-les.

Aquests dies s’ha fet públic que, probablement s’obrirà al Baix Penedès un abocador de runes per abocar-hi les restes de construcció i demolició d’edificis, inclosos els materials que acostumen a estar-hi barrejats (plàstics, metalls, fusta, cautxú,...), excepte, llògicament, d’aquelles que continguin substàncies perilloses (cosa difícil de controlar).

Pels promotors del projecte, això és un pas endavant, ja que val més això que tenir abocadors il•legals. Això és cert, però sempre és millor fer les coses bé, i avui el país i el Penedès ja no està per enterrar més runa i després obrir pedreres per tenir material per l’obra pública i l’habitatge, sinó que s’ha d’aprofitar les runes per reciclar-les i obtenir nou material pel sector de la construcció.

Catalunya està molt endarrerida en aquest tema. Segons dades de la Generalitat es generen cada any set milions de tones de runa, o sigui, una tona per persona/any de promig. D’aquesta quantitat se’n recicla com a màxim mig milió de tones, aproximadament un 6,5%, quan, segons el pla de gestió de la pròpia Administració, hauríem d’haver arribat a l’any 2006 al 65% de la runa reciclada. Però donats els baixos costos i el poc control dels abocadors, és molt més avantatjós per les empreses abocar que reciclar. Actualment hi ha un Decret de l’estat que obliga a separar els residus de la construcció en origen i que entra en vigor a mitjans d’agost i la Generalitat també prepara una normativa per posar un cànon important a l’abocament per fomentar el reciclatge.

Per tant, en aquest context crec que és un error obrir nous abocadors de runa i que el què cal és apostar fermament pel reciclatge de tots els materials de rebuig de la construcció, cosa que avui es pot fer fàcilment i potser per part dels mateixos promotors del projecte del Baix Penedès. En tot cas, si en algun sector es clar que cal reciclar, és en el de la runa, i l’ Administració hi hauria d’apostar sense vacil•lacions.

1 comentaris:

JG ha dit...

Han d'anar a posar l'abocador a la comarca que més creix urbanísticament de Catalunya? Ens volen saturar de totxos? Què ho fan, per tenir ben apropet l'emplaçament, i així haver-se d'estalviar els costos de transport oi? Bé, crec que altra vegada l'Administració catalana no fa els deures i es posa al servei dels interessos del capital immobiliari (i dels residus que genera). Vergonya de polítics, que es venen el territori penedesenc.

Josep Guillén Viñas